Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co všechno do čínských jídel patří aneb pár slov o surovinách a pochutinách

20. 05. 2010 | Škola vaření

Co všechno do čínských jídel patří aneb pár slov o surovinách a pochutinách:

 

I když vám to tak nepřijde, Číňané úplně všechno nejedí. Ohrnou nos třeba nad  knedlíky, rostlinnými oleji, mlékem a mléčnými výrobky, máslem či sýry. Ale i tak v porovnání s naší kuchyní mnohonásobně vedou, co do druhů používaných surovin. Nevyhýbají se koření pěti vůní, složeného ze skořice, badyánu, hřebíčku a s'čchuanského ostrého koření, ani zázvoru, bambusovým výhonkům,  mungo bobům a výhonkům, černým houbám, arašídům, černým bobům, čínskému zelí, řapíkatému celeru, pukům z čekanky, fazolím, sezamovým semínkům, sušeným garnátům, výtažkům ze sušených řas, hrachu, mandlím, ořechům, datlím, liliím, lotosovým kořenům nebo česneku.  Rozhodně u nich nechybí rýže a těstoviny. Špagety, makaróny, široké nudle a další druhy jsou pro čínskou kuchyni již po mnoho tisíciletí typické. Již ve 13. století je do Benátek dovezl cestovatel Marco Polo od dvora velkého chána Kublaje, kde je okusil, a tak si je spíše spojujeme s italskou kuchyní. Číňané ovšem nezůstávají jen u jednoho druhu, mají skleněné (celofánové) nudle vyrobené z fazolové či pšeničné mouky, vaječné nudle používané do polévek a masovým talířům (vyrábějí se z pšeničné mouky, vody a vajec) a mnoho dalších příloh. Pochutnáváte si i vy doma na číně? „Mnoho lidí tvrdí, že doma "dělá čínu". Obávám se, že většina z nich se mýlí. Pokud chcete skutečně připravovat typická národní čínská jídla, není to v ČR levná záležitost - a především, nejprve musíte doslova "nastudovat o čem to je". Jaké se používají specifické ingredience (není to jen ubohá, levná a vysloveně nezdravá česká "sójová omáčka") ale různá koření a "čínské" houby, velmi mnoho zeleniny, různé druhy rýže - a hlavně - všechno se připravuje velmi rychle. To je opravdu výhoda této národní kuchyně důležitá i pro přetíženého českého manažera nebo českou ženu, která má na krku stravu celé rodiny,” poznamenává Dr. Petr Fořt, CSc, expert ve výživě, autor vědecko-populárních publikací, privátní konzultant v dětské, sportovní a léčebné výživě.

 

Pokusy do pusy aneb co můžete exotického ochutnat...

 

Rádi pokoušíte chuťové buňky? Ochutnejte třeba vlaštovčí hnízdo! Ano, jde o skutečná hnízda hnízdících vlaštovek z neobydlených míst v jižní Asii. Jsou vyrobeny z želatinové substance a jakmile se sesbírají, čistí se, balí do celofánu a prodávají. Používají se do polévek a obsahují hodně proteinů, mnozí věří, že udržují mládí. Ovšem nevyjdou vůbec lacino...

 

Další kuriozitou jsou černá vejce, dračí oči a černé houby. Houby se dělí na tří druhy – podle velikosti a měkkosti. 

 

Vyzkoušet můžete i čínské datle, které jsou malé a sušené a musí se před konzumací namočit do vody na celou noc. Prodávají se v celofánových pytlíčkách a vydrží nekonečně dlouho.

 

Pokud jste si nevybrali, sáhněte po něčem méně nejistém. Doporučuji Nasi Goreng nebo Bami Goreng. Smažená rýže či nudle připravené jako orientální mixy s kousky masa a zeleninou, doplněné smaženým vejcem a pikantní zeleninovou přílohou. Anebo lumpie, závitky se zeleninou, masem, klíčky a jindy třeba s krevetami, vodními kaštany, bambusovými výhonky...

 

Dáváte si rádi čínu?

 

Já rozhodně ano! A pokud se naskytne příležitost, neodolám. Vyzkoušela jsem již dost restaurací i bister s rychlojídly a nikde se mi nestalo, že by obsluhující personál byl nepříjemný a neochotný. V restauracích vás navíc vždy přivítá příjemné a klidné prostředí. Sice nejsem tak odvážná, abych zkoušela nějaké speciální neznámé suroviny – nedám si žádné žraločí poutve, žáby, hnízda a ani módní výkřiky chutí jako smažené medúzy nebo krokodýla. Zůstávám věrná míchaninám s rýží nebo těstovinami a plněným taštičkám a rolkám všeho druhu. A ve skutečnosti mi je jedno, kolik tam namíchají zeleniny, masa a čím to vlastně ochutí. Beru je jako znalce, a tak ať si tam přidají, co znají. Mně se skutečně nikdy po ničem neudělalo zle a vše báječně chutnalo (až na černé houby, které jsem nemohla rozkousat a na nakládané zázvorové kuličky – to byla doslova síla!). Čínu si ovšem nedávám denně a jen občas, ono to po několikáté za sebou připadá na jedno brdo, i s obměnami z vybraného menu...



Další část o čínském jídle si přečtěte v článku:

Čínská kuchyně dobývá celý svět


Petra Nachtmanová

ChytráŽena.cz


 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles