Borůvky - víte o nich všechno?Borůvky - víte o nich všechno? Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 11.08. 2025
Dnes má svátek Zuzana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gril jinak: co zkusit, když už vás steak nebaví

8. 08. 2025 | Škola vaření
Kdo říká, že grilování musí být pokaždé o tom stejném? Burgery, klobásy a hermelíny jsou fajn, ale někdy je dobré gril trochu vyvést z komfortní zóny. Léto přímo svádí k experimentům – s chutěmi i kombinacemi. Přinášíme pět tipů na netradiční dobroty z grilu, které vás budou bavit. A jako bonus přidáváme jeden jednoduchý, ale efektní recept, který zvládne úplně každý.

1. Meloun s fetou a mátou

Sladký a osvěžující meloun získá na grilu úplně nový rozměr. Krátké opečení zintenzivní jeho chuť a dodá mu lehký kouřový podtón. Stačí ho potřít olivovým olejem, položit na rozpálený rošt a pak servírovat s nadrobenou fetou, čerstvou mátou a pár kapkami balzamika. Efektní, zdravé a neuvěřitelně letní.

2. Avokádo na grilu s pikantní salsou

Zralé avokádo rozkrojte napůl, potřete olejem a položte řeznou stranou dolů na gril. Po pár minutách otočte, naplňte salsou z rajčat, chilli a koriandru a podávejte s limetou. Funguje jako originální předkrm nebo součást grilované večeře. Nebojte se ani varianty s volským okem místo salsy.

grilování

3. Artyčoky jako tapas

Nakládané artyčoky nejsou jen pro antipasti talíř. Rozpulte je, položte na gril řezem dolů a nechte pár minut opékat, dokud nezískají zlatavou kůrku. Podávejte s kapkou citronové šťávy, hrubou solí a plátkem chleba – jednoduché, ale naprosto delikátní.

4. Grilovaná broskev s jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou

Letní dezert, který vypadá jako z restaurace, ale zvládnete ho za pět minut. Rozpulte zralou broskev, ugrilujte řeznou stranou dolů a podávejte s kopečkem řeckého jogurtu nebo vanilkové zmrzliny. Dozdobte nasekanými oříšky, trochou medu nebo snítkou máty. Nečekaně osvěžující sladká tečka.

5. Salát na grilu? Samozřejmě!

Zkuste ho a pochopíte, proč se stal hitem food blogerů. Půlky římského salátu lehce potřete olejem a dejte na gril řeznou stranou dolů. Po dvou minutách budou lehce křupavé, ale s jemně zauzeným tónem. Přelijte citronovým dresinkem, přidejte hoblinky parmazánu a pár ořechů. Z nudného salátu je najednou fantastická příloha.


Grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem


Pokud hledáte lehký, ale chuťově výrazný pokrm, který potěší i vegetariány, vyzkoušejte grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem. Sladkost batátu, svěžest limetky a křupavý sezam tvoří dokonalou letní kombinaci.grilované gatáty

Ingredience:
2 batáty
150 g řeckého jogurtu
1 limetka (šťáva + kůra)
sezamová semínka (bílá i černá)
sůl, pepř, olivový olej

Postup:  Batáty nakrájejte na plátky nebo hranolky o síle cca 1 cm, potřete olejem, osolte a grilujte do změknutí a zlatavé barvy. Mezitím smíchejte jogurt s limetkovou šťávou a kůrou, dochuťte solí a pepřem. Batáty servírujte s kopečkem limetkového jogurtu a posypejte sezamem.


Zdroj: eDelikatesy.cz
Foto: Unsplash, gettyimages

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !