Borůvky - víte o nich všechno?Borůvky - víte o nich všechno? Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 11.08. 2025
Dnes má svátek Zuzana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gril jinak: co zkusit, když už vás steak nebaví

8. 08. 2025 | Škola vaření
Kdo říká, že grilování musí být pokaždé o tom stejném? Burgery, klobásy a hermelíny jsou fajn, ale někdy je dobré gril trochu vyvést z komfortní zóny. Léto přímo svádí k experimentům – s chutěmi i kombinacemi. Přinášíme pět tipů na netradiční dobroty z grilu, které vás budou bavit. A jako bonus přidáváme jeden jednoduchý, ale efektní recept, který zvládne úplně každý.

1. Meloun s fetou a mátou

Sladký a osvěžující meloun získá na grilu úplně nový rozměr. Krátké opečení zintenzivní jeho chuť a dodá mu lehký kouřový podtón. Stačí ho potřít olivovým olejem, položit na rozpálený rošt a pak servírovat s nadrobenou fetou, čerstvou mátou a pár kapkami balzamika. Efektní, zdravé a neuvěřitelně letní.

2. Avokádo na grilu s pikantní salsou

Zralé avokádo rozkrojte napůl, potřete olejem a položte řeznou stranou dolů na gril. Po pár minutách otočte, naplňte salsou z rajčat, chilli a koriandru a podávejte s limetou. Funguje jako originální předkrm nebo součást grilované večeře. Nebojte se ani varianty s volským okem místo salsy.

grilování

3. Artyčoky jako tapas

Nakládané artyčoky nejsou jen pro antipasti talíř. Rozpulte je, položte na gril řezem dolů a nechte pár minut opékat, dokud nezískají zlatavou kůrku. Podávejte s kapkou citronové šťávy, hrubou solí a plátkem chleba – jednoduché, ale naprosto delikátní.

4. Grilovaná broskev s jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou

Letní dezert, který vypadá jako z restaurace, ale zvládnete ho za pět minut. Rozpulte zralou broskev, ugrilujte řeznou stranou dolů a podávejte s kopečkem řeckého jogurtu nebo vanilkové zmrzliny. Dozdobte nasekanými oříšky, trochou medu nebo snítkou máty. Nečekaně osvěžující sladká tečka.

5. Salát na grilu? Samozřejmě!

Zkuste ho a pochopíte, proč se stal hitem food blogerů. Půlky římského salátu lehce potřete olejem a dejte na gril řeznou stranou dolů. Po dvou minutách budou lehce křupavé, ale s jemně zauzeným tónem. Přelijte citronovým dresinkem, přidejte hoblinky parmazánu a pár ořechů. Z nudného salátu je najednou fantastická příloha.


Grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem


Pokud hledáte lehký, ale chuťově výrazný pokrm, který potěší i vegetariány, vyzkoušejte grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem. Sladkost batátu, svěžest limetky a křupavý sezam tvoří dokonalou letní kombinaci.grilované gatáty

Ingredience:
2 batáty
150 g řeckého jogurtu
1 limetka (šťáva + kůra)
sezamová semínka (bílá i černá)
sůl, pepř, olivový olej

Postup:  Batáty nakrájejte na plátky nebo hranolky o síle cca 1 cm, potřete olejem, osolte a grilujte do změknutí a zlatavé barvy. Mezitím smíchejte jogurt s limetkovou šťávou a kůrou, dochuťte solí a pepřem. Batáty servírujte s kopečkem limetkového jogurtu a posypejte sezamem.


Zdroj: eDelikatesy.cz
Foto: Unsplash, gettyimages

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles