Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrstková polévka - tradiční česká polévka, která zahřeje a zasytí

20. 12. 2015 | Škola vaření
V jednoduchosti je síla. Pokud k tomu přidáme špetku tradice a spojíme s gastronomií, snadno a rychle se dostaneme k polévkám. Nejenže měly v zimě zahřát, často měly zasytit natolik, aby byly schopné nahradit hlavní chod. Přesně takovou kombinaci dobré chuti, zdroje síly a přitom jednoduchého vaření nabízí tradiční hrstková polévka.

Co se za touto polévkou skrývá? Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, uměla i řádně zasytit. Podávala se s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi. Ten s ní měl vystačit i bez dalšího jídla.

Hrstková polévka - tradiční česká polévka, která zahřeje a zasytíHrstková polévka je spjata zejména se zimou, kdy má hladového krom jiného i prohřát. Obvykle se pak vařila zejména s obdobím Vánoc a svátků. Vyzkoušejte ji i vy.

Již naše prababičky věděli, co je pro náš organismus nejlepší. Hrstková polévka je totiž vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky.

Doporučuji ji konzumovat jako odpolední svačinu nebo 1. večeři sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí (přepuštěného másla), obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější.


HRSTKOVÁ POLÉVKA - recept:

300 g směsi luštěnin
3 velké brambory
2 ks mrkve
1 ks petržele
1 ks kořenového celeru
1stroužek česneku
petrželová nať
1 ks cibule
1/2 čajové lžičky hladké mouky
mletá červený paprika na dochucení

Předem namočenou směs luštěnin vaříme 30 minut. Přidáme brambory na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.

Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme 1/2 polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s 1/2 čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.

Zdroj, foto: LA Food

Další fotografie ke článku Hrstková polévka - tradiční česká polévka, která zahřeje a zasytí:

Hrstková polévka - tradiční česká polévka, která zahřeje a zasytí
Hrstková polévka - tradiční česká polévka, která zahřeje a zasytí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
polevka, dělávám ji. Misto mouky, přidávám hrst rýže
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles