Co se za touto polévkou skrývá? Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, uměla i řádně zasytit. Podávala se s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi. Ten s ní měl vystačit i bez dalšího jídla.
Hrstková polévka je spjata zejména se zimou, kdy má hladového krom jiného i prohřát. Obvykle se pak vařila zejména s obdobím Vánoc a svátků. Vyzkoušejte ji i vy.
Již naše prababičky věděli, co je pro náš organismus nejlepší. Hrstková polévka je totiž vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky.
Doporučuji ji konzumovat jako odpolední svačinu nebo 1. večeři sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí (přepuštěného másla), obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější.
HRSTKOVÁ POLÉVKA - recept:
300 g směsi luštěnin
3 velké brambory
2 ks mrkve
1 ks petržele
1 ks kořenového celeru
1stroužek česneku
petrželová nať
1 ks cibule
1/2 čajové lžičky hladké mouky
mletá červený paprika na dochucení
Předem namočenou směs luštěnin vaříme 30 minut. Přidáme brambory na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.
Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme 1/2 polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s 1/2 čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.
Zdroj, foto: LA Food