Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I kytky se dají jíst

27. 06. 2017 | Škola vaření

Příroda je zdrojem nejen duševního klidu, ale dají se v ní najít i různé lupení a kvítí, ze kterých se dají připravit různé pokrmy. Někomu to může připadat podivné, že by měl pozřít pampelišky, čekanky, či třeba černý bez a šeřík, ale tyhle způsoby přípravy jídel se začínají dostávat sem tam ke slovu.

Jako první se musí člověk ujistit co a kde sbírat. Rostliny, které se dají jíst, se najdou v podstatě všude. První zásadou je sbírat tam, kde neexistuje žádné znečištění. Rostliny se mohou trhat nebo stříhat, to už záleží na každém, jak to provede. Ukládat se mohou do košíčku, papírového nebo látkového sáčku, případně se dají dát do potravinové krabičky, ta ale musí být vyložená kouskem bavlněné látky.

Sbírat by se mělo jen tolik množství, kolik se dokáže sníst, protože když je toho víc, začnou rostliny vadnout a tak už se nedají použít. Taky by se měly sníst co nejdříve, pokud je to možné. Skladováním se ztrácejí jejich cenné látky. Mohou se uložit do lednice, ale před tím se rozhodně neumývají. To se dělá až těsně před zpracováváním nebo podáváním. Nejlepší je, uložit je ve skle. Zamrazování se rozhodně nedoporučuje. Je tu ovšem jedna zásadní věc. Každá rostlina obsahuje látky, na které může člověk různě reagovat.

Je to svým způsobem riziko, ale při ochutnávání jedlých květů, které ještě člověk nezkoušel, by se mělo začít s menším množstvím – pro jistotu. Nyní si někteří řeknou, co vlastně se dá jíst za kytky. Tak například bez. Je to sice divoký květ, ale v české kuchyni už je vcelku doma. Jeho květy se nemají umývat vodou, spláchl by se totiž tak pyl, který velmi voní. Více než omývání by se měla v tomto případě věnovat pozornost hmyzu a vyklepat všechen ven. Těmito květy se sypou koláče, ale třeba i zmrzlina, což je v tomto období nyní aktuální.

Jetel luční patří také mezi jedlé rostliny. Samotné květy jsou velmi hezké na ozdobu v podstatě téměř jakéhokoliv jídla. Jejich barva se hodí hlavně na studené koláče, ale to neznamená, že by se nemohl použít ve slaných případech. Tulipán je známá květina, ale k její konzumaci v našich podmínkách musí být odvaha. Jí se pouze korunní plátky. Kdo by chtěl vědět, jak chutnají, tak jsou křupavé a udává se, že jejich chuť je svíravá. Pozor, nesmí se nikdy tepelně upravovat. Vlašské ořechy se konzumují, o tom žádná, ale jejich zelené části také. Dělá se z nich speciální likér, který je skvělý na zažívání.

Jitrocel je jedna z nejznámějších léčivých rostlin. Mladé lístky této byliny se hodí například do salátů. Dají se využít i v teplé kuchyni, přitom poupátka se nakládají nakyselo nebo na způsob kaparů. Levandule je velmi voňavá, a co se týká jídla, tak nejlépe v teplé kuchyni. Květy se hodí hlavně k pečenému masu či dušené zelenině. Pro milovníky sladkého – dá se přidat třeba i do drobenky. Netřesky – tuhle rostlinu možná někteří neznají, ale i ona se dá využít v kuchyni. Lístky se hodí hlavně na saláty, ale i těstoviny nebo luštěniny, Není vhodné je tepelně upravovat.  


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !