Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Indický čaj

10. 07. 2010 | Škola vaření

Pokud byste se někdy náhodou dostaly do Indie a chtěly si od nějakého místního domorodce objednat šálek čaje, vystačili byste si jen s jedním slovem – čaj. Čaj je prostě čaj. V Indii se to sice píše trochu jinak, ale co na tom…

Pokud si ale myslíte, že vám v konvičce přinesou zlatě nebo hnědozelený zabarvený nápoj z vylouhovaných lístků čaje, plete se. Indický čaj je docela jiný, než ten náš. Typický indický čaj totiž kromě sušených čajových listů obsahuje také lahodnou směs koření a podává se s mlékem a cukrem.

Měla jsem to štěstí, že jsem se na svých toulkách po čajovnách setkala s pravou Indkou, dámou pocházející z Indie. Jako první mě upoutalo její krásné sárí, modré, se zlatými vyšívanými lemy uvázané po způsoby SIDDHI. Jsem tajná sáríholička, i když manžel by mě přerazil, kdyby mě v tom viděl. A tak, ačkoli jsou mé znalosti angličtiny prach bídné, jsem se osmělila a k paní si s dovolením přisedla. Brzy jsem poznala, že je (ostatně jako většina Indů) ochotná domluvit se i rukama a nohama, jen aby si zkrátila dlouhou chvíli. Čekala tu na přítelkyni, ale ta se někde opozdila.

Ale abych se vrátila k tématu: Zeptala jsem se jí, jak ona vaří proslulý indický čaj: „No, to musíte smíchat špetku anýzu, trochu větší špetku kardamonu, skořici a špetičku zázvoru a všechno chvíli povařit,“ zněla její odpověď, mimochodem tady se mi opravdu hodil dvojjazyčný čajový lístek, s rozepsaným složením všech nabízených čajů. „Pak přidáte cukr a hodně mléka. Čaj musí vypadat asi takhle“ – ukazovala na hrnek v barvě hodně světlého karamelu. „ A abych nezapomněla, čaj musí mít pěnu. Takže ho musíte nalévat do hrnku z velké výšky.“

Já si samozřejmě všechno hned zapisovala (velké díky manžílkovi za blok k Vánocům) a hrubý překlad zformulovala až potom. Nejsem si jistá, jestli to řekla skutečně právě takhle přesně, ale to nejdůležitější jsem z toho pochytila. Za chvíli přišla její kamarádka (pro zvědavce, Evropanka v kostýmku, nikoli v sárí) a já se rozloučila a upalovala domů – skoro jsem zapomněla zaplatit účet.  :-)

Doma jsem hned nasypala do hrnku potřebné ingredience (kardamon mám doma pořád, třeba v cukroví je k nezaplacení) a dala vařit. Po vlastní zkušenosti mohu říct, že do 0,5 l hrnečku stačí opravdu ale opravdu malinká trošička zázvoru, trochu víc skořice a dvě větší špetky anýzu a kardamonu. Blíž vám to nepopíšu – musíte zkrátka vyzkoušet. Cukr můžete použít klasický bílý, ale čas od času si nápoj určitě zpestřete i cukrem třtinovým, melasou, nebo medem. Vážně má potom čaj jinou chuť. Mléko používejte buď plnotučné, nebo můžete nahradit i 12% smetanou, ale v menším množství, samozřejmě. Tak do toho! Zkoušejte, vařte a ochutnávejte. A kdo ví, třeba se z vás za chvíli stanou zkušené indické bojovnice :-)

 

Notburga – čtenářka

Chytrážena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pijeme velmi radi.........indicky nekdy konbinuji s mlekem a pochutname si
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles