-Komerční sdělení-
Jablek a hrušek je teď všude habaděj, v obchodech i na farmářských trzích, které jsou stále ještě otevřeny a seženete pěkné kousky za pár kaček. Navíc – dny se krátí a více času trávíme doma – aktuálně možná nejvíce, co jsme kdy trávili. Využijte ten čas a připravte si pár šťavnatých dobrot do skleničky. Připravte si třeba džemy ovoněné vánočním kořením a použijte je jako jedlý dárek.
Hruškovo-citronový džemCo potřebujete: 800 g zralých žlutých hrušek, 4 bio citrony, balení Jamfix 3:1 Labeta, kyselina citronová Labeta, 300 g bílého cukru Postup: Dejte si záležet při výběru hrušek – musí být krásně šťavnaté a jemné – tzv. máslovky. Nejdříve ze dvou citronů nastrouháme kůru do misky, a ze všech vymačkáme šťávu. Lžičkou vybereme i zbytek dužiny. Až potom začneme krájet hrušky – loupat je nemusíme. Protože velmi rychle na vzduchu hnědnou, krájíme je rovnou do misky s citronovou šťávou a promícháváme, aby zůstal džem světle žlutý. Poté přidáme cukr, 0,5 lžičky kyseliny citronové a celý balíček JamFixu 3:1, promícháme a svaříme asi 10 minut. Naplníme do vyvařených sklenic, víčko i hrdlo otřeme vatičkou namočenou v alkoholu, a po uzavření obrátíme dnem vzhůru. |
Jablečný džem s vánočním kořenímCo potřebujete: 2 kg jablek, 1 kg cukru (nebo dle chuti), 6 ks hřebíčku, 1 celý vanilkový lusk, 1 tyčinka skořice, Ovocný pektin Labeta Postup: Jablka omyjeme a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu nakrájíme na malé kostičky (včetně slupek a jádřinců). Druhou polovinu oloupeme, zbavíme jádřinců a taktéž pokrájíme na malé kostičky. Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme několik minut doměkka. Po vychladnutí propasírujeme přes sítko do hladké kaše. Jablka zbavená jádřinců a slupek rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme k propasírované jablečné kaši. Ke směsi přidáme koření, cukr, ovocný pektin a vaříme do husté hmoty. Hotový džem plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout. Naše tipy • množství cukru je orientační a závisí nejen na vlastní chuti, ale také na druhu jablek. Sladší jablka budou potřebovat cukru méně, kyselá více • koření můžeme z hotového džemu vyndat nebo ho nechat ve skleničce spolu s džemem. Po dobu skladování džem ještě více navoní. |
Hruškový džem se zázvorem a medemCo potřebujeme: 1 kg zralých sladkých hrušek, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru, šťáva z 1 velkého citronu (nebo 2 menších), Želírovací cukr 4:1 Labeta Postup: Očištěné hrušky bez jádřinců pokrájíme na čtvrtiny, rozvaříme, scedíme a rozmixujeme. Přidáme med, zázvor, citronovou šťávu a Želírovací cukr Labeta. Směs dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Naše tipy Do méně sladkých hrušek doporučujeme Želírovací cukr 2:1, máte-li však hrušky hodně zralé a sladké, bude se lépe hodit Želírovací cukr 4:1. |
Hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicíCo potřebujeme: 2 kg zralých hrušek, Ovocný pektin Labeta, 100 g třtinového cukru, 100 ml vody, 3 lžíce medu, 4 ks hřebíčku, 2 ks badyánu, 1 tyčinka celé skořice, kůru z 1,5 citronu Postup: Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání rozvaříme na hustou kaši (cca 10 min). Z hotového džemu vyjmeme koření a plníme do sklenic. Uzavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě. |
Seznamte se s nejlepšími pomocníky pro želírování ze sortimentu značky Labeta, která je již téměř 30 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. |
Ovocný pektin
• citrusové zahušťovadlo pro domácí džemy a marmelády
• 100% rostlinného původu (obsahuje pouze citrusový pektin)
• balení 20 g – vystačí na 1 kg ovoce
• ideální pro kyselejší ovoce
• přirozeně bezlepkový
• cena: 34,90 Kč
Jamfixy s ovocným pektinem
• přirozeně bezlepkový
• skvělé složení! Obsahuje pouze cukr, ovocný pektin a kyselinu citronovou
• cena: 17,90 Kč
Poměr 1:1 znamená 1díl ovoce na 1díl cukru (1000 g ovoce/ 1000 g cukru)
Poměr 2:1 znamená 2díly ovoce na 1díl cukru (1000 g ovoce/ 500 g cukru) Poměr 3:1 znamená 3díly ovoce na 1díl cukru (1500 g ovoce/ 500 g cukru)
BIO třtinový želírovací cukr 3:1
• základem je BIO třtinový cukr
• obsahuje jen BIO cukr a pektiny
• směs je bez konzervantů
• vhodná pro sladší ovoce
• balení vystačí na 1 kg ovoce
• cena 64,90 Kč