8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka

26. 12. 2020 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Vůně uzeného masa a klobás nepatří jen k jaru nebo podzimu. Naopak, velmi chladné dny nabízí ideální podmínky pro uzení studeným kouřem. Jak na to, vám poradí Kamil Kaiser z rodinné firmy na Vysočině.

Které roční období považujete za nejlepší pro uzení?


Historicky se vžilo uzení masa v chladných měsících. Důvod byl čistě praktický: Naši předci neměli ledničky nebo mrazáky pro konzervaci potravin. Dnes tento problém odpadá, z technického hlediska jde udit celoročně. Řešíme hlavně chuť.

domácí udírnaExistuje nějaké, například teplotní, omezení?


Ano, týká se letních měsíců a techniky uzení studeným kouřem. Jakmile venkovní teplota stoupá k tropické třicítce, těžko jde udržet v udírně nízkou teplotu potřebnou pro uzení studeným kouřem.
Teplým a horkým kouřem jde udit celoročně.

Pojďme k samotnému uzení. Jaké maso a postup zvolit na „jistotu“ pro první uzení?


Pro první zkušenost s domácí udírnou se hodí třeba ryby. Rychle je naložíte a poměrně rychle i proudíte. Např. pstruhům stačí 8 hod. v láku a 3 hodinky v udírně. Kdo nefandí rybám, může na začátek přeudit něco z obchodu a až pak se pustit třeba do vlastního bůčku.

Jak dobře namíchat lák na ryby?


Pokud jde o lák na ryby, není nutný zvláštní postup. Ryby jsou v něm krátkou dobu a je tam větší prostor pro fantazii. Mimo základních koření jako je pepř, jalovec nebo bobkový list, jdou použít i citrusy nebo jejich kůra. Osobně používám 60 g soli na 1 l vody, ale to si každý musí vyzkoušet sám.

A lák na maso?


U láku pro maso už je potřeba dodržet několik pravidel. Maso v něm bude ležet několik týdnů. Vodu radši převařte a vše vkládejte do čistých nádob. Lák před použitím dobře vychlaďte. To platí i u ryb.

Jaké dobroty si mohou vyudit vegetariáni?


Uzení sice platí za doménu masožravců, ale sám mám rád sýry i ořechy. Udit jdou i papriky, chilli, výborná jsou vejce. Doma uzené tofu chutná také jinak než to koupené.

Vše popsané vyudíte velmi snadno a rychle. Jde to dobře jak teplým, tak i studeným kouřem.

Už se vám sbíhají sliny? Začnete rybami, bůčkem nebo sýrem s ořechy? Napište nám do komentářů.
domácí udírna


Další fotografie ke článku Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka:

Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka
Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka
Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka
Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !