MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka

26. 12. 2020 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Vůně uzeného masa a klobás nepatří jen k jaru nebo podzimu. Naopak, velmi chladné dny nabízí ideální podmínky pro uzení studeným kouřem. Jak na to, vám poradí Kamil Kaiser z rodinné firmy na Vysočině.

Které roční období považujete za nejlepší pro uzení?


Historicky se vžilo uzení masa v chladných měsících. Důvod byl čistě praktický: Naši předci neměli ledničky nebo mrazáky pro konzervaci potravin. Dnes tento problém odpadá, z technického hlediska jde udit celoročně. Řešíme hlavně chuť.

domácí udírnaExistuje nějaké, například teplotní, omezení?


Ano, týká se letních měsíců a techniky uzení studeným kouřem. Jakmile venkovní teplota stoupá k tropické třicítce, těžko jde udržet v udírně nízkou teplotu potřebnou pro uzení studeným kouřem.
Teplým a horkým kouřem jde udit celoročně.

Pojďme k samotnému uzení. Jaké maso a postup zvolit na „jistotu“ pro první uzení?


Pro první zkušenost s domácí udírnou se hodí třeba ryby. Rychle je naložíte a poměrně rychle i proudíte. Např. pstruhům stačí 8 hod. v láku a 3 hodinky v udírně. Kdo nefandí rybám, může na začátek přeudit něco z obchodu a až pak se pustit třeba do vlastního bůčku.

Jak dobře namíchat lák na ryby?


Pokud jde o lák na ryby, není nutný zvláštní postup. Ryby jsou v něm krátkou dobu a je tam větší prostor pro fantazii. Mimo základních koření jako je pepř, jalovec nebo bobkový list, jdou použít i citrusy nebo jejich kůra. Osobně používám 60 g soli na 1 l vody, ale to si každý musí vyzkoušet sám.

A lák na maso?


U láku pro maso už je potřeba dodržet několik pravidel. Maso v něm bude ležet několik týdnů. Vodu radši převařte a vše vkládejte do čistých nádob. Lák před použitím dobře vychlaďte. To platí i u ryb.

Jaké dobroty si mohou vyudit vegetariáni?


Uzení sice platí za doménu masožravců, ale sám mám rád sýry i ořechy. Udit jdou i papriky, chilli, výborná jsou vejce. Doma uzené tofu chutná také jinak než to koupené.

Vše popsané vyudíte velmi snadno a rychle. Jde to dobře jak teplým, tak i studeným kouřem.

Už se vám sbíhají sliny? Začnete rybami, bůčkem nebo sýrem s ořechy? Napište nám do komentářů.
domácí udírna


Další fotografie ke článku Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka:

Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka
Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka
Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka
Jak udit ryby a maso v zimě? Čtěte rady odborníka
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles