Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na
naše zdraví a regenerují a posilují organismus. Jejich energetická
hodnota je velmi nízká, protože obsahují 90-95 % vody.
Obsahují
velké množství vlákniny, která dodává pocit sytosti. Dužina je velmi
bohatá na vitamín C a provitamin A, hořčík, železo, zinek, draslík, měď,
selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje
bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující
kyselinu nukleovou. Dýňová semínka jsou bohatá na tuky a obsahují i
cenné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a větší množství zinku.
Stopy kultivace dýní se objevují již někdy tři tisíce
let před naším letopočtem v Mexiku – je to tedy jedna z nejstarších
pěstovaných plodin. Oblíbili si je již staří Egypťané, Řekové a Římané,
ale jejich pěstování se rozšířilo až po objevení Ameriky Kryštofem
Kolumbem. Traduje se, že k rychlému rozšíření nevědomky přispěli právě
námořníci, kteří se jimi živili na dlouhých plavbách, protože dobře
uskladněné dlouho vydrží.
Z dýní můžete připravit skvělou polévku,
omáčku, zavařit je nebo zapéct v troubě. Ideální jsou také do salátů,
koláčů nebo sušenek.
Dýně muškátová – vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky
Dýně máslová – má oříškovou chuť a je vhodná na pomazánky, omáčky i do koláčů
Dýně špagetová – vláknitá dužnina po tepelné úpravě skvěle supluje špagety
Dýně Sweet Dumpling – vhodná na sladké pečení, omáčky i zavařeniny
Dýně mexická – vhodná k zavařování, k výrobě džemů, vhodná je i jako halloweenská dekorace
Patizon – nejchutnější je nakrájený na plátky, obalený v trojobalu a smažený jako řízek
Zdroj, foto: Kaufland