Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

K čemu se dýně hodí a jaké mají benefity pro naše zdraví?

13. 09. 2021 | Škola vaření
Jaké jsou nejoblíbenější druhy dýní, k čemu se hodí a jaké mají benefity pro naše zdraví?

Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na naše zdraví a regenerují a posilují organismus. Jejich energetická hodnota je velmi nízká, protože obsahují 90-95 % vody.

Obsahují velké množství vlákniny, která dodává pocit sytosti. Dužina je velmi bohatá na vitamín C a provitamin A, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. Dýňová semínka jsou bohatá na tuky a obsahují i cenné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a větší množství zinku.

Stopy kultivace dýní se objevují již někdy tři tisíce let před naším letopočtem v Mexiku – je to tedy jedna z nejstarších pěstovaných plodin. Oblíbili si je již staří Egypťané, Řekové a Římané, ale jejich pěstování se rozšířilo až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Traduje se, že k rychlému rozšíření nevědomky přispěli právě námořníci, kteří se jimi živili na dlouhých plavbách, protože dobře uskladněné dlouho vydrží.

Z dýní můžete připravit skvělou polévku, omáčku, zavařit je nebo zapéct v troubě. Ideální jsou také do salátů, koláčů nebo sušenek.


Dýně Hokkaido – výborná pro přípravu polévek a omáček, lze ji uvařit i jako přílohu místo brambor
   
Dýně muškátová – vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky       

Dýně máslová – má oříškovou chuť a je vhodná na pomazánky, omáčky i do koláčů

Dýně špagetová – vláknitá dužnina po tepelné úpravě skvěle supluje špagety

Dýně Sweet Dumpling – vhodná na sladké pečení, omáčky i zavařeniny

Dýně mexická – vhodná k zavařování, k výrobě džemů, vhodná je i jako halloweenská dekorace

Patizon – nejchutnější je nakrájený na plátky, obalený v trojobalu a smažený jako řízek  
 

Zdroj, foto: Kaufland

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice