Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 04.12. 2024
Dnes má svátek Barbora
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

K čemu se dýně hodí a jaké mají benefity pro naše zdraví?

13. 09. 2021 | Škola vaření
Jaké jsou nejoblíbenější druhy dýní, k čemu se hodí a jaké mají benefity pro naše zdraví?

Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na naše zdraví a regenerují a posilují organismus. Jejich energetická hodnota je velmi nízká, protože obsahují 90-95 % vody.

Obsahují velké množství vlákniny, která dodává pocit sytosti. Dužina je velmi bohatá na vitamín C a provitamin A, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. Dýňová semínka jsou bohatá na tuky a obsahují i cenné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a větší množství zinku.

Stopy kultivace dýní se objevují již někdy tři tisíce let před naším letopočtem v Mexiku – je to tedy jedna z nejstarších pěstovaných plodin. Oblíbili si je již staří Egypťané, Řekové a Římané, ale jejich pěstování se rozšířilo až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Traduje se, že k rychlému rozšíření nevědomky přispěli právě námořníci, kteří se jimi živili na dlouhých plavbách, protože dobře uskladněné dlouho vydrží.

Z dýní můžete připravit skvělou polévku, omáčku, zavařit je nebo zapéct v troubě. Ideální jsou také do salátů, koláčů nebo sušenek.


Dýně Hokkaido – výborná pro přípravu polévek a omáček, lze ji uvařit i jako přílohu místo brambor
   
Dýně muškátová – vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky       

Dýně máslová – má oříškovou chuť a je vhodná na pomazánky, omáčky i do koláčů

Dýně špagetová – vláknitá dužnina po tepelné úpravě skvěle supluje špagety

Dýně Sweet Dumpling – vhodná na sladké pečení, omáčky i zavařeniny

Dýně mexická – vhodná k zavařování, k výrobě džemů, vhodná je i jako halloweenská dekorace

Patizon – nejchutnější je nakrájený na plátky, obalený v trojobalu a smažený jako řízek  
 

Zdroj, foto: Kaufland

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles