Dokonalý čaj
Pečený čaj vám může svým vzhledem připomínat marmeládu anebo zavařeninu, která se ale po zalití vodou jako mávnutím kouzelného proutku promění v lahodný ovocný nápoj. Pro výrobu můžete zvolit téměř jakékoliv ovoce. Záleží na vás, zda máte raději sladší anebo kyselejší variantu. Kromě čerstvých produktů můžete použít i sušené, kompotované anebo zmražené ovoce. Mezi oblíbené varianty patří jablka s červeným rybízem a skořicí, pomeranče s meruňkami či švestky s bílým rybízem a badyánem.Náš tip: Vyhněte se banánům, které budou mít po upečení nahořklou příchuť. A menší ovoce, mezi které patří rybíz, maliny nebo borůvky, zbytečně nekrájejte a zapečte je v celku. Budou tak mít lahodnější chuť.
Krok za krokem k perfektnímu čaji
Na přípravu budete potřebovat asi 1-2 kg vámi zvoleného ovoce. Nebojte se přidat také koření. Skvěle se hodí skořice, badyán, hřebíček nebo vanilka. Umyté a neloupané plody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s kořením. Můžete přidat asi 2dcl vody, aby se vám směs lépe propojila. Kdo má raději sladší čaje, může přidat lžíci medu. Ovoce následně vložte na pekáč a pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 35-40 minut za občasného promíchání. Hlídejte, aby plody během pečení pustily šťávu. Následně pekáč vyndejte z trouby a opatrně pomocí naběračky naplňte připravené sklenice, které po uzavření převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Množství by vám mělo vystačit asi na 10 menších sklenic. Čaj pak jednoduše připravíte tak, že přidáte 1-3 lžičky do hrníčku a zalejete horkou vodou.Recept: Letní pečený čaj
Alternativou k letním dnům může být také osvěžující studená varianta. Stačí totiž namísto horké vody zalít pečený čaj studenou vodou nebo minerálkou.Ingredience:
- 250 g angreštu
- 250 g černého rybízu
- 250 g červeného rybízu
- 250 g borůvek
- 150 g ostružin
- 1 citrón
- 1 lžíce medu
Troubu si předehřejeme na 200°C. Mezitím veškeré ovoce důkladně omyjeme a přidáme do velké mísy. Citrón oloupeme, nakrájíme na malé kousky a nasypeme do směsi. Zakápneme polévkovou lžící medu (kdo chce, může přidat i víc) a důkladně promícháme. Následně vysypeme a rovnoměrně rozprostřeme na připraveném plechu. Pečeme asi 60 minut, dokud se směs konzistencí nepodobá marmeládě. Po upečení naplníme připravené sklenice a obrátíme dnem vzhůru.
Zdroj, foto: BIO