MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

16. 08. 2020 | Škola vaření
Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci.  Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

Dokonalý čaj

Pečený čaj vám může svým vzhledem připomínat marmeládu anebo zavařeninu, která se ale po zalití vodou jako mávnutím kouzelného proutku promění v lahodný ovocný nápoj. Pro výrobu můžete zvolit téměř jakékoliv ovoce. Záleží na vás, zda máte raději sladší anebo kyselejší variantu. Kromě čerstvých produktů můžete použít i sušené, kompotované anebo zmražené ovoce. Mezi oblíbené varianty patří jablka s červeným rybízem a skořicí, pomeranče s meruňkami či švestky s bílým rybízem a badyánem.

Náš tip: Vyhněte se banánům, které budou mít po upečení nahořklou příchuť. A menší ovoce, mezi které patří rybíz, maliny nebo borůvky, zbytečně nekrájejte a zapečte je v celku. Budou tak mít lahodnější chuť.

pečený čajKrok za krokem k perfektnímu čaji

Na přípravu budete potřebovat asi 1-2 kg vámi zvoleného ovoce. Nebojte se přidat také koření. Skvěle se hodí skořice, badyán, hřebíček nebo vanilka. Umyté a neloupané plody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s kořením. Můžete přidat asi 2dcl vody, aby se vám směs lépe propojila. Kdo má raději sladší čaje, může přidat lžíci medu. Ovoce následně vložte na pekáč a pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 35-40 minut za občasného promíchání. Hlídejte, aby plody během pečení pustily šťávu. Následně pekáč vyndejte z trouby a opatrně pomocí naběračky naplňte připravené sklenice, které po uzavření převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Množství by vám mělo vystačit asi na 10 menších sklenic. Čaj pak jednoduše připravíte tak, že přidáte 1-3 lžičky do hrníčku a zalejete horkou vodou.

Recept: Letní pečený čaj

Alternativou k letním dnům může být také osvěžující studená varianta. Stačí totiž namísto horké vody zalít pečený čaj studenou vodou nebo minerálkou.

Ingredience:
-    250 g angreštu
-    250 g černého rybízu
-    250 g červeného rybízu
-    250 g borůvek
-    150 g ostružin
-    1 citrón
-    1 lžíce medu

Troubu si předehřejeme na 200°C. Mezitím veškeré ovoce důkladně omyjeme a přidáme do velké mísy. Citrón oloupeme, nakrájíme na malé kousky a nasypeme do směsi. Zakápneme polévkovou lžící medu (kdo chce, může přidat i víc) a důkladně promícháme. Následně vysypeme a rovnoměrně rozprostřeme na připraveném plechu. Pečeme asi 60 minut, dokud se směs konzistencí nepodobá marmeládě. Po upečení naplníme připravené sklenice a obrátíme dnem vzhůru.

Zdroj, foto: BIO
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !