Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

16. 08. 2020 | Škola vaření
Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci.  Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

Dokonalý čaj

Pečený čaj vám může svým vzhledem připomínat marmeládu anebo zavařeninu, která se ale po zalití vodou jako mávnutím kouzelného proutku promění v lahodný ovocný nápoj. Pro výrobu můžete zvolit téměř jakékoliv ovoce. Záleží na vás, zda máte raději sladší anebo kyselejší variantu. Kromě čerstvých produktů můžete použít i sušené, kompotované anebo zmražené ovoce. Mezi oblíbené varianty patří jablka s červeným rybízem a skořicí, pomeranče s meruňkami či švestky s bílým rybízem a badyánem.

Náš tip: Vyhněte se banánům, které budou mít po upečení nahořklou příchuť. A menší ovoce, mezi které patří rybíz, maliny nebo borůvky, zbytečně nekrájejte a zapečte je v celku. Budou tak mít lahodnější chuť.

pečený čajKrok za krokem k perfektnímu čaji

Na přípravu budete potřebovat asi 1-2 kg vámi zvoleného ovoce. Nebojte se přidat také koření. Skvěle se hodí skořice, badyán, hřebíček nebo vanilka. Umyté a neloupané plody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s kořením. Můžete přidat asi 2dcl vody, aby se vám směs lépe propojila. Kdo má raději sladší čaje, může přidat lžíci medu. Ovoce následně vložte na pekáč a pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 35-40 minut za občasného promíchání. Hlídejte, aby plody během pečení pustily šťávu. Následně pekáč vyndejte z trouby a opatrně pomocí naběračky naplňte připravené sklenice, které po uzavření převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Množství by vám mělo vystačit asi na 10 menších sklenic. Čaj pak jednoduše připravíte tak, že přidáte 1-3 lžičky do hrníčku a zalejete horkou vodou.

Recept: Letní pečený čaj

Alternativou k letním dnům může být také osvěžující studená varianta. Stačí totiž namísto horké vody zalít pečený čaj studenou vodou nebo minerálkou.

Ingredience:
-    250 g angreštu
-    250 g černého rybízu
-    250 g červeného rybízu
-    250 g borůvek
-    150 g ostružin
-    1 citrón
-    1 lžíce medu

Troubu si předehřejeme na 200°C. Mezitím veškeré ovoce důkladně omyjeme a přidáme do velké mísy. Citrón oloupeme, nakrájíme na malé kousky a nasypeme do směsi. Zakápneme polévkovou lžící medu (kdo chce, může přidat i víc) a důkladně promícháme. Následně vysypeme a rovnoměrně rozprostřeme na připraveném plechu. Pečeme asi 60 minut, dokud se směs konzistencí nepodobá marmeládě. Po upečení naplníme připravené sklenice a obrátíme dnem vzhůru.

Zdroj, foto: BIO
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles