Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kulinářské rady, bez kterých se správné letní špízování neobejde

16. 07. 2013 | Škola vaření
Vyrostla jsem na opékaných špekáčcích a tehdy jsem vůbec netušila, že se dá grilovat či rožnit i něco jiného. O to více si to užíván nyní a kromě grilovaných dobrot si vychutnávám i úžasnou atmosféru, která grilování vždy doprovází. Favoritem mezi grilovanými pokrmy jsou špízy. Nabízím vám kulinářské rady, bez kterých se správné letní „špízování“ neobejde. 

Je dobré mít po ruce

- Pro přípravu špízů jsou vhodné dlouhé jehly opatřené dřevěným nebo plastovým držadlem. Účelné jsou i dvojité jehly, na které se potraviny dobře napichují a lépe drží. 
- Vhodné jsou i dřevěné špejle, neboť na rozdíl od kovových jehel nebývají tak horké na dotyk a při grilování se dají snadno uchopit a otočit. Na rozpáleném roštu však mohou chytit. Abychom tomu zabránili, necháme špejle máčet půl hodiny před grilováním ve vodě. Pak zůstanou na grilu mokré a nechytnou.
 

letní špízováníNechte si poradit

- Abychom kousky masa a zeleniny lépe nabodli a sejmuli z kovové jehly nebo špejle, potřeme je před použitím trochou oleje. 
- Při přípravě špízů se řídíme pravidlem, že potraviny s delší dobou přípravy krájíme na menší kousky a potraviny, které se propékají rychleji, by měly být o něco větší. 
- Nedílnou součástí špízů je cibule. Pokrájíme ji na čtvrtky či osminky a rozebereme na měsíčky. Ty na jehlách či špejlích drží lépe než klasické plátky cibule. 
- Maso před grilováním nesolíme, zvláště pokud předem maso marinujeme. Sůl použijeme až ke konci nebo těsně před podáváním. V opačném případě dojde působením soli k vyloučení šťávy z masa a maso bude suché.

Dokonalé jídlo pro nerozhodné

Špízy jsou ideálním pokrmem, když máme hosty. Poskytují bohatý prostor pro fantazii, umožňují vytvářet libovolné kombinace a zároveň respektují chutě každého jedlíka. Všechny suroviny si předem připravíme - alespoň dva druhy masa, slaninu, špalíčky párku a klobásy, malé předvařené brambory, plátky cukety, kousky papriky, špalíčky pórku nebo naťové cibule, třešňová rajčátka, malé žampiony či jiné houby, koření a cibuli – tou nešetříme, neboť dodává špízům skvělou chuť a vůni. A každý si na jehlu dá to, co mu nejvíce chutná.

Chuťově vyladění tipy

Špízy mají spoustu názvů, a to podle toho, z kterého kouta světa pocházejí – šašliky, ražniči, kabáby..., a třeba i živáňská pečeně od našich slovenských sousedů. Kromě několika druhů masa (vepřová kýta, hovězí svíčková, jehněčí maso) se nesmí šetřit slaninou a cibulí. Kořenící směs bývá často tajemstvím hostitele, který si ji sám připravuje z různých druhů koření a bylinek. 

Špízů, kterými můžeme oslnit své blízké, je bezpočet, ale určitě k nim patří i kombinace masa a ovoce. Zkuste na jehly střídavě napichovat kostky masa (drůbežího či vepřového) a na stejně velké kousky pokrájená jablka, nektarinky, meruňky nebo předem namočené sušené švestky. Pro změnu můžeme kousky ovoce zabalit do tenkých plátků slaniny.

Pro výraznější chuť potíráme špízy ochuceným olejem – česnekovým, šalvějovým nebo třeba bazalkovým. Špízy na grilu můžeme během pečení potírat i pivem. V průběhu pečení pivo pronikne do všech surovin a nejen je zajímavě ochutí, ale napomáhá propečení a vytvoří dobrou kůrčičku.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !