Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kulinářské rady, bez kterých se správné letní špízování neobejde

16. 07. 2013 | Škola vaření
Vyrostla jsem na opékaných špekáčcích a tehdy jsem vůbec netušila, že se dá grilovat či rožnit i něco jiného. O to více si to užíván nyní a kromě grilovaných dobrot si vychutnávám i úžasnou atmosféru, která grilování vždy doprovází. Favoritem mezi grilovanými pokrmy jsou špízy. Nabízím vám kulinářské rady, bez kterých se správné letní „špízování“ neobejde. 

Je dobré mít po ruce

- Pro přípravu špízů jsou vhodné dlouhé jehly opatřené dřevěným nebo plastovým držadlem. Účelné jsou i dvojité jehly, na které se potraviny dobře napichují a lépe drží. 
- Vhodné jsou i dřevěné špejle, neboť na rozdíl od kovových jehel nebývají tak horké na dotyk a při grilování se dají snadno uchopit a otočit. Na rozpáleném roštu však mohou chytit. Abychom tomu zabránili, necháme špejle máčet půl hodiny před grilováním ve vodě. Pak zůstanou na grilu mokré a nechytnou.
 

letní špízováníNechte si poradit

- Abychom kousky masa a zeleniny lépe nabodli a sejmuli z kovové jehly nebo špejle, potřeme je před použitím trochou oleje. 
- Při přípravě špízů se řídíme pravidlem, že potraviny s delší dobou přípravy krájíme na menší kousky a potraviny, které se propékají rychleji, by měly být o něco větší. 
- Nedílnou součástí špízů je cibule. Pokrájíme ji na čtvrtky či osminky a rozebereme na měsíčky. Ty na jehlách či špejlích drží lépe než klasické plátky cibule. 
- Maso před grilováním nesolíme, zvláště pokud předem maso marinujeme. Sůl použijeme až ke konci nebo těsně před podáváním. V opačném případě dojde působením soli k vyloučení šťávy z masa a maso bude suché.

Dokonalé jídlo pro nerozhodné

Špízy jsou ideálním pokrmem, když máme hosty. Poskytují bohatý prostor pro fantazii, umožňují vytvářet libovolné kombinace a zároveň respektují chutě každého jedlíka. Všechny suroviny si předem připravíme - alespoň dva druhy masa, slaninu, špalíčky párku a klobásy, malé předvařené brambory, plátky cukety, kousky papriky, špalíčky pórku nebo naťové cibule, třešňová rajčátka, malé žampiony či jiné houby, koření a cibuli – tou nešetříme, neboť dodává špízům skvělou chuť a vůni. A každý si na jehlu dá to, co mu nejvíce chutná.

Chuťově vyladění tipy

Špízy mají spoustu názvů, a to podle toho, z kterého kouta světa pocházejí – šašliky, ražniči, kabáby..., a třeba i živáňská pečeně od našich slovenských sousedů. Kromě několika druhů masa (vepřová kýta, hovězí svíčková, jehněčí maso) se nesmí šetřit slaninou a cibulí. Kořenící směs bývá často tajemstvím hostitele, který si ji sám připravuje z různých druhů koření a bylinek. 

Špízů, kterými můžeme oslnit své blízké, je bezpočet, ale určitě k nim patří i kombinace masa a ovoce. Zkuste na jehly střídavě napichovat kostky masa (drůbežího či vepřového) a na stejně velké kousky pokrájená jablka, nektarinky, meruňky nebo předem namočené sušené švestky. Pro změnu můžeme kousky ovoce zabalit do tenkých plátků slaniny.

Pro výraznější chuť potíráme špízy ochuceným olejem – česnekovým, šalvějovým nebo třeba bazalkovým. Špízy na grilu můžeme během pečení potírat i pivem. V průběhu pečení pivo pronikne do všech surovin a nejen je zajímavě ochutí, ale napomáhá propečení a vytvoří dobrou kůrčičku.

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles