Pekaři a pekařky celého světa spojte se!
Jedinečnou příležitost, jak oslavit oblíbenou činnost a všechny pečené dobroty máte 19. května. Právě na tento den připadá Světový den pečení. Udělejte radost sobě a svým blízkým a napečte sladké dobroty. Ty pro vás připravil jeden z nejpovolanějších – cukrář Josef Vích. Inspirujete se jednoduchými recepty, na kterých si skvěle pochutnáte a zároveň poznáte kouzlo a chutě zahraničních „kolegů“. A to vše za použití surovin, u nás dostupných.Americké lívance s červeným ovocem a medem
12 – 14 lívancůIngredience na lívance:
150 g hladké mouky
5 g kypřícího prášku (1/3 pytlíku)
cca 30g rozpuštěného rostlinného tuku Hera (3 lžíce)
olej na smažení
25 g krystalového cukru (2 lžíce)
1 vejce
175 ml podmáslí
Ingredience na polevu:
20 g rostlinného tuku Hera (2 lžíce)
100 g směsi červeného ovoce (např. jahody, rybíz nebo maliny - mražené nebo čerstvé)
50 g medu
Postup výroby lívanců:
1. Přesejte mouku a kypřící prášek do velké mísy.
2. Přidejte rozpuštěnou Heru, cukr, špetku soli, vejce a mléko, vše důkladně vymíchejte vařečkou nebo mixérem, abyste měli těsto bez hrudek.
3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte male množství těsta na pánev.
Rovnoměrně lívance ze všech stran osmažte dozlatova. Takto postupujte i u všech ostatních lívanců.
4. Hotové lívanečky dávejte na sebe na talíř a přikryjte je alobalem a čistou utěrkou, aby vydržely teplé.
5. Rozehřejte Heru na pánvičce, počkejte, až přestane bublat, pak přidejte ovoce a med a vařte 2 minuty na střední teplotě.
6. Rozdělte lívance na 4 talíře a polijte je ovocem s medem
Holandský jablečný koláč
12 kouskůIngredience na těsto:
200 g studeného rostlinného tuku Hera
300 g hladké mouky + navíc na pomoučnění pracovní plochy
125 g cukru
1 vaječný žloutek
Ingredience na náplň:
75 g rozinek
25 g vlašských ořechů (2 ½ lžíce)
6 jablek (cca 1 kg)
15 g cukru (1 ½ lžíce)
10 g skořice (2 lžičky)
15 g strouhanky (2 lžíce)
Postup výroby Holandského jablečného koláče:
1. Předehřejte troubu na 175°C (elektrickou troubu).
2. Rozkrájejte Heru na male kousky. Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky Hery, cukr a vaječný žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
3. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte.Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
4. Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh cca 30 cm). Těsto vložte do otevírací kulaté pečící formy vyložené pečícím papírem (když se těsto protrhne, těsto prsty umačkejte k sobě). Těsto posypte strouhankou a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs.
5. Vyválejte dotenka zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte ho na 1cm široké pruhy, které přes sebe rozprostřete na koláč tak, aby tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče.
6. Pečte v předehřáté troubě 40 - 50 minut. Nechte koláč ještě 10 - 15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečící formy. Rozkrájejte koláč (teplý nebo studený) na 12 kousků.
Varianty: Můžete přidat pár lžic rozinek, nasekaného sušeného zázvoru nebo sušených brusinek. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanovými ořechy.
Tip: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2 - 3 lžíce pudinkového prášku.
Zdroj, foto: Hera