Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květen je měsícem pečení - oslavme to společně pečenou dobrůtkou

17. 05. 2013 | Škola vaření
Na květen pro vás máme speciální inspiraci - 19. 5. totiž oslavíme Světový den pečení! Ano! Pečené dobroty již mají své místo v kalendáři. Oslavme tento den společně a upečme nějakou slakou dobrotu pro naši rodinu! Nakoukněte do světových kuchyní a inspirujte se, co se peče. Vyzkoušet můžete chutě a vůně dezertů třeba z Holandska nebo až z daleké Ameriky.
 

Pekaři a pekařky celého světa spojte se!

Jedinečnou příležitost, jak oslavit oblíbenou činnost a všechny pečené dobroty máte 19. května. Právě na tento den připadá Světový den pečení. Udělejte radost sobě a svým blízkým a napečte sladké dobroty. Ty pro vás připravil jeden z nejpovolanějších – cukrář Josef Vích. Inspirujete se jednoduchými recepty, na kterých si skvěle pochutnáte a zároveň poznáte kouzlo a chutě zahraničních „kolegů“. A to vše za použití surovin, u nás dostupných.

americké lívance s medemAmerické lívance s červeným ovocem a medem

12 – 14 lívanců

Ingredience na lívance:
150 g hladké mouky
5 g kypřícího prášku (1/3 pytlíku)
cca 30g rozpuštěného rostlinného tuku Hera (3 lžíce)
olej na smažení
25 g krystalového cukru (2 lžíce)
1 vejce
175 ml podmáslí

Ingredience na polevu:
20 g rostlinného tuku Hera (2 lžíce)
100 g směsi červeného ovoce (např. jahody, rybíz nebo maliny - mražené nebo čerstvé)
50 g medu

Postup výroby lívanců:
1. Přesejte mouku a kypřící prášek do velké mísy.
2. Přidejte rozpuštěnou Heru, cukr, špetku soli, vejce a mléko, vše důkladně vymíchejte vařečkou nebo mixérem, abyste měli těsto bez hrudek.
3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte male množství těsta na pánev.
Rovnoměrně lívance ze všech stran osmažte dozlatova.  Takto postupujte i u všech ostatních lívanců.
4. Hotové lívanečky dávejte na sebe na talíř a přikryjte je alobalem a čistou utěrkou, aby vydržely teplé.
5. Rozehřejte Heru na pánvičce, počkejte, až přestane bublat, pak přidejte ovoce a med a vařte 2 minuty na střední teplotě.
6. Rozdělte lívance na 4 talíře a polijte je ovocem s medem


Holandský jablečný koláčholandský jablečný koláč

12 kousků

Ingredience na těsto:
200 g studeného rostlinného tuku Hera
300 g hladké mouky + navíc na pomoučnění pracovní plochy
125 g cukru
1 vaječný žloutek

Ingredience na náplň:
75 g rozinek
25 g vlašských ořechů (2 ½ lžíce)
6 jablek (cca 1 kg)
15 g cukru (1 ½ lžíce)
10 g skořice  (2 lžičky)
15 g strouhanky (2 lžíce)

Postup výroby Holandského jablečného koláče:
1. Předehřejte troubu na 175°C (elektrickou troubu).
2. Rozkrájejte Heru na male kousky. Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky Hery, cukr a vaječný žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
3. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte.Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
4. Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh cca 30 cm). Těsto vložte do otevírací kulaté pečící formy vyložené pečícím papírem (když se těsto protrhne, těsto prsty umačkejte k sobě). Těsto posypte strouhankou a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs.
5. Vyválejte dotenka zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte ho na 1cm široké pruhy, které přes sebe rozprostřete na koláč tak, aby tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče.
6. Pečte v předehřáté troubě 40 - 50 minut. Nechte koláč ještě 10 - 15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečící formy. Rozkrájejte koláč (teplý nebo studený) na 12 kousků.

Varianty: Můžete přidat pár lžic rozinek, nasekaného sušeného zázvoru nebo sušených brusinek. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanovými ořechy.

Tip: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2 - 3 lžíce pudinkového prášku.

Zdroj, foto: Hera

Další fotografie ke článku Květen je měsícem pečení - oslavme to společně pečenou dobrůtkou:

Květen je měsícem pečení - oslavme to společně pečenou dobrůtkou
Květen je měsícem pečení - oslavme to společně pečenou dobrůtkou
Květen je měsícem pečení - oslavme to společně pečenou dobrůtkou
Květen je měsícem pečení - oslavme to společně pečenou dobrůtkou
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
oboje vypadá úžasně!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles