Pasterizace
Pasterizace je způsob tepelné úpravy při zpracovaní mléka,
označený podle francouzského chemika a bakteriologa Louise Pasteura, který se
zabýval účinky tepla při ničení choroboplodných zárodků. V současnosti mlékárny
využívají krátkodobou pasterizaci při vyšší teplotě (15 – 20 vteřin,
Homogenizace
Homogenizace je proces, při kterém je mléko pod vysokým tlakem protlačováno skrz malý otvor. Mléčný tuk se tím rozbije na tak malé částice, že zůstanou emulgované v mléku a nevyvstávají na hladině, ani se neusazují na stěnách obalu nebo nádoby. Cílem homogenizace je zlepšení konzistence a kvality konzumního mléka a ostatních mléčných výrobků.
UHT
UHT technologie – (Ultra Heat Treatment), krátkodobý vysoko tepelný
záhřev, někdy označovaný jako ultrapasterizace, je metoda tepelného ošetření
mléka. Mléko se velmi krátce 2 – 3 vteřiny zahřeje na teplotu 135 –
Trvanlivé mléko
Trvanlivé mléko se vyrábí z čerstvého kravského mléka jenom působením tepla a je baleno do aseptického obalu s hliníkovou fólií, která nepropouští světlo ani vzduch a brání pronikání bakterií z okolního prostředí. Metoda tepelného ošetření trvanlivého mléka se nazývá UHT, tj. ošetření při vysoké teplotě. Trvanlivé mléko je 100% přírodní produkt bez konzervačních látek. Výhodou tohoto mléka je možnost je dlouhodobě uchovávat při pokojové teplotě mimo ledničku. Jeho trvanlivost v uzavřeném kartonovém obalu je 3 – 6 měsíců. Nutriční hodnoty po tepelném zpracování zůstávají zachovány.
Mléko s prodlouženou trvanlivostí – ESL
Mléko ošetřené zahřáním na teplotu minimálně 125 –
Syrové (čerstvé) mléko – mléko od farmářů (ze dvora/z mlékomatů)
Pod tímto pojmem zpravidla rozumíme mléko, které nebylo
technologicky zpracováno, Brzy po nadojení, zpravidla nebalené do průmyslových
obalů, ale nakupované přímo od farmáře či z mlékomatů. Vyznačuje se také vyšším
obsahem tuku kolem 4 % a jeho vyvstáváním na povrchu (vytvoří se tzv. tukový
škraloup). Čerstvé mléko je mléko technologicky nezpracované. Riziko čerstvého
neošetřeného mléka tkví především v tom, že může obsahovat nebezpečné
patogenní mikroorganismy. Trvanlivost tohoto mléka je zpravidla pouze
několikadenní, přibližně do 3 dnů. Čerstvé mléko je samozřejmě nutné uchovávat
v chladu do
Zdroj: Tetrapak.com
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz