Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 18.10. 2024
Dnes má svátek Lukáš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odbornice na výživu radí: Jak želírovat přírodně a bez chemie

4. 06. 2024 | Škola vaření

aneb zdravé želírování s pektinem


Rádi byste si připravili domácí marmeládu, sirup nebo třeba želé bez barviv a konzervantů a zužitkovali tak přebytky ze zahrady či od babičky, ale nevyznáte se v nepřeberném množství želírovacích přípravků? Zkuste to letos zdravě a přirozeně s pektinem. Perfektně zahušťuje, práce s ním je jednoduchá a má neutrální chuť, takže se dá použít téměř do všeho.

Pektin je druh rozpustné vlákniny, polysacharid, který se přirozeně vyskytuje v buněčných stěnách ovoce a zeleniny. Díky jeho přírodnímu původu je tak ideální i pro malé děti. Mezi nejlepší zdroje pektinu patří slupka a dužina pomerančů, citronů a citrusových plodů, jablek, švestek nebo meruněk.

Přírodní citrusový pektin ve formě prášku je skvělým pomocníkem pro zdravé zavařování a želírování. Tím ale jeho role nekončí. V potravinářství se používá také jako bezpečný přírodní stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo pro zavařeniny, dřeně, pekařské náplně, mléčné výrobky, zmrzliny, džusy a želatiny.

želírování s pektinemPraktické informace a tipy pro správné použití citrusového pektinu

    • Je přirozeně bezlepkový a bez živočišných složek. Domácí džemy s pektinem mohou tedy bez obav konzumovat lidé s celiakií nebo bezlepkovou dietou, vegetariáni i vegani.

    • Využijete ho především u kyselejšího bobulovitého ovoce, které má větší problém samo o sobě zhoustnout.

    • Pektin můžete zkombinovat i s trochou kyseliny citronové, která ho lépe aktivuje. Kyselina citronová navíc podpoří zachování pěkné barvy džemů či želé. Stačí cca 1 lžička na 1 kg ovoce.

    • Výhodou čistého práškového pektinu je, že si sami zvolíte množství a typ cukru. Jeho role je důležitá v případě, že se rozhodnete použít alternativy cukru. Alternativami cukru mohou být alkoholové cukry jako xylitol a erythritol, dále stévie či tekutá sladidla jako obilné sirupy, javorový sirup a med.  Množství pektinu je třeba vždy individuálně přizpůsobit. Správnou konzistenci lze vyzkoušet pomocí testu a pak případně množství pektinu navýšit.

    • Tradiční bílý cukr funguje i jako konzervant. Pokud však místo něj použijeme alternativu cukru, je použití pektinu vhodné z důvodu, že funguje také jako stabilizátor a zahušťovadlo. Tyto vlastnosti jsou výhodné obzvláště u tekutých sladidel.
želírování
    • Dávkování pektinu je potřeba vždy přizpůsobit podle toho, co je cílem. Při lehkém zahuštění ovoce může stačit 7 až 10 g pektinu, pro hutnější gelovitou konzistenci až 20 g na 1000 g ovoce.

    • Práškový pektin přidejte na začátku procesu vaření. Želírovat začne až po přidání cukru a odpaření přebytečné tekutiny. Je potřeba zahřát ho na více než 100 °C, aby začal houstnout.

    • Aby se dokonale rozpustil, nesypte pektin z pytlíku rovnou do ovoce v hrnci. Odměřený pektin smíchejte s malým množstvím studené vody nebo v trošce cukru a až poté přidejte do vroucí marmelády.

    • Správnou dávku pektinu ověříte jednoduchým testem. Na ledový talířek z mrazáku dejte lžičku horkého hotového džemu. Lehce rozetřete. Pokud během chvilky zhoustne, máte hotovo. Pokud ne, přidejte pektin, a ještě krátce povařte.

    • Využijete ho při přípravě domácích kompotů. Díky pektinu vznikne v kompotu hustá lahodná šťáva.

    • Funguje jako přírodní stabilizátor v domácích ovocných šťávách a sirupech. Sirup lehce zahustí a prodlouží jeho trvanlivost.

    • Je vynikající do ovocných omáček, kterým dodá konzistenci vhodnou na přelití palačinek, vaflí, tvarohových knedlíků.Hodí se také na ztuhnutí smetanových dezertů ve stylu panna cotta.


Pektin je perfektní pomocník v kuchyni. Práce s ním je jednodušší, než se na první pohled může zdát. Zdravě a jednoduše pomůže zužitkovat ovoce a vytvořit dokonalou konzistenci.


Zdroj, foto: Labeta

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zlaťáky