Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty

14. 05. 2015 | Škola vaření
Pokud nemáte včeličky a chcete svůj domácí med, můžete si jej snadno udělat z pampelišek, kterých na louce najdete plno. Už dávno je známo, že pampeliška není jen plevel, ale je lékem na všechno možné. Například kořen pampelišek je osvědčeným rostlinným lékem na játra, žlučník a dobré trávení a mladé listy se hodí do pročišťujících jarních salátů.

Z pampeliškových květů si můžete nejen uvít zlatý věneček, ale také uvařit zlatavý zdravotní sirup nebo právě udělat výborný med. Na med se pampelišky sbírají nejlépe v poledne, kdy jsou hodně rozvité a  trhají se jenom květy. Základem pampeliškového medu jsou květy, cukr, voda a můžete přidat i citrón. Med z pampelišek je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení, při problémech s průduškami a také zbavuje tělo škodlivých látek. Používá se k oslazení čaje nebo k mazání pečiva.

Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty:


Pampeliškový med mojí babičky - od uživatelky Notburga
Natrháme 400 květů pampelišky (bez stonků). Květy si osprchujeme rychle vodou. Necháme trochu okapat, dáme do přiměřeně velkého hrnce a zalijeme 2 litry vody.
Celý recept: Pampeliškový med mojí babičky

pampeliškový med receptyPampeliškový med s pomerančem - od uživatelky Janakralov
Květy z pampelišek (bez stonků) propláchneme vodou, abychom je zbavili malých černých broučků a necháme pořádně okapat.
Celý recept: Pampeliškový med s pomerančem


Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat.              
Celý recept Pampeliškový med


Med z pampelišek - od uživatelky Uuu
Květy pampelišek otrháme a dáme na 15 minut vařit, pak je sundáme z vařiče a do druhého dne je necháme v chladu louhovat.Celý recept Med z pampelišek


Dědův pampeliškový med - od uživatelky Delli
Květy zbavíme zeleného zákrovu, propereme je, přelijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne. Pak scedíme přes pláténko a vymačkáme.                                                   Celý recept Dědův pampeliškový med


Pampeliškový med - Můj recept

Napíši Vám můj velice rychlý, jednoduchý a hlavně osvědčený recept na pampeliškový med, který opravdu zvládne úplně každý. Připravte si asi 400 pampeliškových květů, 2 litry vody, 2 kila cukru a 3-4 citrony. Já dávám jen 3 větší. Z květů pampelišek odstříhejte zbytky stonků a květy zalijte studenou vodou. Propláchněte, vodu slijte a znova zalejte vodou. Můžete opakovat i několikrát. Potom přidejte dobře omytý, oloupaný a na kolečka nakrájený citron, ze kterého vyjměte všechna jádra a dejte vařit přibližně na 15 minut. Pak nechte květy několik hodin v tomto nálevu louhovat nejlépe do druhého dne. Další den přeceďte přes řídké plátno, přidejte cukr a vařte do rozpuštění cukru a zhoustnutí do hustoty řidšího medu. Ještě teplý med ihned nalijte do vymytých skleniček a zavíčkujte. Med uložte v chladu, ale nikoliv do lednice. Vhodný je chladnější sklep nebo komora. Pak můžete používat stejně jako klasický med do čajů, jako lék na průdušky nebo na mazání na pečivo. Nemusíte se bát, že se vám med rychle zkazí, vydrží krásně i rok. Pampelišky si natrhejte na klidném, čistém místě, kde nejezdí auta a lidé nevenčí své čtyřnohé kamarády.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty:

Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Týýýjoooo, tak to máš nějaký tmavý?? To já mám úplně žlutej a řídkej...a ten pomeranč jako šťávu nebo i s kurkou jako u citronu???
Obrázek uživatelky
profil
http://www.chytrazena.cz/fotoalbum/nejnovejsi-fotografie/vareni-a-peceni-11660/a-jdeme-varit-pampeliskovy-medik-816512.html

a výsledek medu
http://www.chytrazena.cz/fotoalbum/nejnovejsi-fotografie/vareni-a-peceni-11660/pampeliskovy-med-816511.html
Obrázek uživatelky
profil
mám opravdu JEN dvěSmajlík ale takový ty velký, jak v tom kdysi v Lídlu prodávali zelí, to jsou větší než normální asi třičtvrtě litra má jedna, já malý skleničky doma neměla ale chci ted dělat další a prý je dobrý do toho ještě přidat 1 celý pomeranč šťávu, tak to chci vyzkoušet a já mám hustý, já tam dala asi málo vody, takže já příště dám vícSmajlík já měla 800 ale malinkých květů tak jsem dělala recept jak na dávku ze 400 květů, tak je hustý dost a podruhé když jsem dělala tak je řidší taky, vložím klidně fotku
Obrázek uživatelky
profil
Další dávku dělat nebudu, máme toho dost, ale poznačím si to doma do kuchařky, abych tam příště dala méně vody. Chuťově je to dobré, tak to holt budeme pít jako vy Smajlík Děkuju za odpověď.
Obrázek uživatelky
profil
zachránit už asi ne - taxi ho budete dávat do čaje jako mySmajlík on prý pampeliškový med není hustý jako obvyklý, je to jak píšeš spíš takový sirup..taky ho mám řídký...ale teď mi jedna CHŽ poradila, že tam nemám dávat tolik vody...ať tam dám třeba o deci méně, tak to zkusím!!! A píší tam, že čím déle tím bude hustší - já ho vařila dvě hodiny a je to taky spíš takový sirup - ale do čaje to nevadíSmajlík Jestli budeš dělat další dávku zkus pampeliškové květy zalít menší dávkou vody (já budu dávat 1,75 l) - uvidíme...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles