Pokud nemáte včeličky a chcete svůj domácí med, můžete si jej snadno udělat z pampelišek, kterých na louce najdete plno. Už dávno je známo, že pampeliška není jen plevel, ale je lékem na všechno možné. Například kořen pampelišek je osvědčeným rostlinným lékem na játra, žlučník a dobré trávení a mladé listy se hodí do pročišťujících jarních salátů.
Z pampeliškových květů si můžete nejen uvít zlatý věneček, ale také uvařit zlatavý zdravotní sirup nebo právě udělat výborný med. Na med se pampelišky sbírají nejlépe v poledne, kdy jsou hodně rozvité a trhají se jenom květy. Základem pampeliškového medu jsou květy, cukr, voda a můžete přidat i citrón. Med z pampelišek je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení, při problémech s průduškami a také zbavuje tělo škodlivých látek. Používá se k oslazení čaje nebo k mazání pečiva.
Z pampeliškových květů si můžete nejen uvít zlatý věneček, ale také uvařit zlatavý zdravotní sirup nebo právě udělat výborný med. Na med se pampelišky sbírají nejlépe v poledne, kdy jsou hodně rozvité a trhají se jenom květy. Základem pampeliškového medu jsou květy, cukr, voda a můžete přidat i citrón. Med z pampelišek je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení, při problémech s průduškami a také zbavuje tělo škodlivých látek. Používá se k oslazení čaje nebo k mazání pečiva.
Pampeliškový med - nejoblíbenější recepty:
Pampeliškový med mojí babičky - od uživatelky Notburga
Natrháme 400 květů pampelišky (bez stonků). Květy si osprchujeme rychle vodou. Necháme trochu okapat, dáme do přiměřeně velkého hrnce a zalijeme 2 litry vody.
Celý recept: Pampeliškový med mojí babičky
Celý recept: Pampeliškový med mojí babičky
Pampeliškový med s pomerančem - od uživatelky Janakralov
Květy z pampelišek (bez stonků) propláchneme vodou, abychom je zbavili malých černých broučků a necháme pořádně okapat.
Celý recept: Pampeliškový med s pomerančem
Celý recept: Pampeliškový med s pomerančem
Pampeliškový med - od admin
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat.
Celý recept Pampeliškový med
Celý recept Pampeliškový med
Med z pampelišek - od uživatelky Uuu
Květy pampelišek otrháme a dáme na 15 minut vařit, pak je sundáme z vařiče a do druhého dne je necháme v chladu louhovat.Celý recept Med z pampelišek
Dědův pampeliškový med - od uživatelky Delli
Květy zbavíme zeleného zákrovu, propereme je, přelijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne. Pak scedíme přes pláténko a vymačkáme. Celý recept Dědův pampeliškový med
Pampeliškový med - Můj recept
Napíši Vám můj velice rychlý, jednoduchý a hlavně osvědčený recept na pampeliškový med, který opravdu zvládne úplně každý. Připravte si asi 400 pampeliškových květů, 2 litry vody, 2 kila cukru a 3-4 citrony. Já dávám jen 3 větší. Z květů pampelišek odstříhejte zbytky stonků a květy zalijte studenou vodou. Propláchněte, vodu slijte a znova zalejte vodou. Můžete opakovat i několikrát. Potom přidejte dobře omytý, oloupaný a na kolečka nakrájený citron, ze kterého vyjměte všechna jádra a dejte vařit přibližně na 15 minut. Pak nechte květy několik hodin v tomto nálevu louhovat nejlépe do druhého dne. Další den přeceďte přes řídké plátno, přidejte cukr a vařte do rozpuštění cukru a zhoustnutí do hustoty řidšího medu. Ještě teplý med ihned nalijte do vymytých skleniček a zavíčkujte. Med uložte v chladu, ale nikoliv do lednice. Vhodný je chladnější sklep nebo komora. Pak můžete používat stejně jako klasický med do čajů, jako lék na průdušky nebo na mazání na pečivo. Nemusíte se bát, že se vám med rychle zkazí, vydrží krásně i rok. Pampelišky si natrhejte na klidném, čistém místě, kde nejezdí auta a lidé nevenčí své čtyřnohé kamarády.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz