Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Quinoa - matka zrn

30. 08. 2021 | Škola vaření
Přestože se využívá stejně jako mnohé obiloviny, mezi pravé obiloviny nepatří. Quinoa, ať už černá, červená nebo bílá, náleží do skupiny pseudoobilovin. Je to stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 lety byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Výraz „quinoa“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“.

Díky velkému množství bílkovin (nejvíce ze všech obilovin), hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železu, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vláknině a lysinu, je quinoa ideální lehce stravitelnou potravinou. Má významné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což může pomáhat lidem s trávicími problémy. Podporuje regeneraci svalové tkáně po výkonu, protože obsahuje velké množství lysinu – aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení.

QuinoaQuinoa zasytí a energie z ní získaná působí stále a postupně, proto je vhodná jako jídlo před sportovním výkonem vytrvalostního charakteru. Quinoa je ideální součástí vyváženého stravování a doporučujeme její pravidelné zařazení do jídelníčku. Četnost zařazení této přílohy se může v závislosti na specializaci stravovacího režimu lišit. U veganů a vegetariánů doporučujeme zařazení častěji, 2-3x týdně, protože je rostlinným zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin. Obecně doporučujeme zařazení jako „neutrální potravina“, 1-2x týdně, minimálně ji doporučujeme zařadit 1x za 3 týdny.

Existuje mnoho různých druhů quinoy, nejznámější jsou tři – bílá, červená a černá. Liší se především barvou, aroma a chutí, výživová hodnota je podobná. Je přirozeně bezlepková a tedy vhodná pro celiaky. Díky pozvolnému vstřebávání je vhodným zdrojem komplexních sacharidů pro diabetiky. U nás běžně najdete její bílou a červenou variantu.

Jemná neutrální chuť se doplňuje s jinými potravinami a lze ji kombinovat s různými přílohami, saláty, masem, rybami, je vhodná do kaší i dezertů.
Příprava je rychlá a jednoduchá (podobně jako u rýže nebo kuskusu). Po uvaření 3x zvětší svůj objem. Při vaření použijeme na 1 šálek suché quinoy 2 šálky vody a do 15 – 20 minut máme hotovo. Před vařením doporučujeme quinou přelít vroucí vodou (odstraníme tak případnou hořkost a zajistíme lahodnou chuť).

Zeleninový salát s quinoou

4 porce

60 g quinoy bílé Menu gold
60 g quinoy červené Menu gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron, olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti

Postup: Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.

Zdroj, foto: Menu Gold
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !