Díky velkému množství bílkovin (nejvíce ze všech obilovin), hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železu, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vláknině a lysinu, je quinoa ideální lehce stravitelnou potravinou. Má významné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což může pomáhat lidem s trávicími problémy. Podporuje regeneraci svalové tkáně po výkonu, protože obsahuje velké množství lysinu – aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení.
Quinoa zasytí a energie z ní získaná působí stále a postupně, proto je vhodná jako jídlo před sportovním výkonem vytrvalostního charakteru. Quinoa je ideální součástí vyváženého stravování a doporučujeme její pravidelné zařazení do jídelníčku. Četnost zařazení této přílohy se může v závislosti na specializaci stravovacího režimu lišit. U veganů a vegetariánů doporučujeme zařazení častěji, 2-3x týdně, protože je rostlinným zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin. Obecně doporučujeme zařazení jako „neutrální potravina“, 1-2x týdně, minimálně ji doporučujeme zařadit 1x za 3 týdny.
Jemná neutrální chuť se doplňuje s jinými potravinami a lze ji kombinovat s různými přílohami, saláty, masem, rybami, je vhodná do kaší i dezertů.
Příprava je rychlá a jednoduchá (podobně jako u rýže nebo kuskusu). Po uvaření 3x zvětší svůj objem. Při vaření použijeme na 1 šálek suché quinoy 2 šálky vody a do 15 – 20 minut máme hotovo. Před vařením doporučujeme quinou přelít vroucí vodou (odstraníme tak případnou hořkost a zajistíme lahodnou chuť).
Zeleninový salát s quinoou
4 porce60 g quinoy bílé Menu gold
60 g quinoy červené Menu gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron, olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti
Postup: Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.
Zdroj, foto: Menu Gold