Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Quinoa - matka zrn

30. 08. 2021 | Škola vaření
Přestože se využívá stejně jako mnohé obiloviny, mezi pravé obiloviny nepatří. Quinoa, ať už černá, červená nebo bílá, náleží do skupiny pseudoobilovin. Je to stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 lety byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Výraz „quinoa“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“.

Díky velkému množství bílkovin (nejvíce ze všech obilovin), hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železu, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vláknině a lysinu, je quinoa ideální lehce stravitelnou potravinou. Má významné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což může pomáhat lidem s trávicími problémy. Podporuje regeneraci svalové tkáně po výkonu, protože obsahuje velké množství lysinu – aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení.

QuinoaQuinoa zasytí a energie z ní získaná působí stále a postupně, proto je vhodná jako jídlo před sportovním výkonem vytrvalostního charakteru. Quinoa je ideální součástí vyváženého stravování a doporučujeme její pravidelné zařazení do jídelníčku. Četnost zařazení této přílohy se může v závislosti na specializaci stravovacího režimu lišit. U veganů a vegetariánů doporučujeme zařazení častěji, 2-3x týdně, protože je rostlinným zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin. Obecně doporučujeme zařazení jako „neutrální potravina“, 1-2x týdně, minimálně ji doporučujeme zařadit 1x za 3 týdny.

Existuje mnoho různých druhů quinoy, nejznámější jsou tři – bílá, červená a černá. Liší se především barvou, aroma a chutí, výživová hodnota je podobná. Je přirozeně bezlepková a tedy vhodná pro celiaky. Díky pozvolnému vstřebávání je vhodným zdrojem komplexních sacharidů pro diabetiky. U nás běžně najdete její bílou a červenou variantu.

Jemná neutrální chuť se doplňuje s jinými potravinami a lze ji kombinovat s různými přílohami, saláty, masem, rybami, je vhodná do kaší i dezertů.
Příprava je rychlá a jednoduchá (podobně jako u rýže nebo kuskusu). Po uvaření 3x zvětší svůj objem. Při vaření použijeme na 1 šálek suché quinoy 2 šálky vody a do 15 – 20 minut máme hotovo. Před vařením doporučujeme quinou přelít vroucí vodou (odstraníme tak případnou hořkost a zajistíme lahodnou chuť).

Zeleninový salát s quinoou

4 porce

60 g quinoy bílé Menu gold
60 g quinoy červené Menu gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron, olivový olej, sůl, pepř, cukr podle chuti

Postup: Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.

Zdroj, foto: Menu Gold
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles