MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rajčata v lahvi

29. 11. 2008 | Škola vaření
Pro své všestranné použití jsou rajčata nejrozšířenějším plodem na světě. Mohou se jíst čerstvá, mohou se péct, smažit, vařit, grilovat, mohou se nakládat a sušit… Ať tak nebo tak, chutnají skvěle a navíc jsou zdravá!

Rajčata totiž obsahují lykopen, jeden z nejvýznamnějších antioxidantů v zelenině (čím je rajče červenější, tím více obsahuje lykopenu). „V lidském těle slouží antioxidanty jako jakási vnitřní stráž, vyhledávající a zneškodňující volné radikály. Pokud nejsou volné radikály pod kontrolou, mohou narušit správnou funkci tělesných buněk a snižovat odolnost organizmu vůči nemocem. Tělo sice produkuje vlastní antioxidanty, ale to nestačí, a proto pro něj mohou být důležité antioxidanty získané z potravy – třeba právě z rajčat,“ vysvětluje RNDr. Ludmila Oliveriusová, odbornice na výživu.

rajčata„Lepším zdrojem lykopenu jsou přitom rajčatové šťávy nebo kečupy,“ radí RNDr. Oliveriusová ze Společnosti pro výživu a dodává: „jak totiž dokazují pokusy, tělo vstřebá větší množství lykopenu z tepelně upravených rajčat než z rajčat čerstvých.“

Tomata, jak se rajčatům také říká, jsou i u nás dostupná po celý rok. Na svých zahrádkách je však můžete sklízet jenom od června do října. Bohužel, protože právě ta jsou nejchutnější a také nejzdravější. Rajčata v obchodech, která se obvykle sklízí nezralá (aby přežila transport), dozrávají až cestou ke spotřebiteli, a proto nemohou rajčatům uzrálým na čerstvém vzduchu
a slunci vůbec konkurovat.

Pokud tedy zatoužíte třeba v zimě po krásně červeném, šťavnatém rajčeti, máte několik možnosti – nechat si zajít chuť, nebo se pro něj vypravit někam do jižní Evropy, anebo sáhnout po některém z kečupů ........



Zdroj: Hellmann´s

ZUZI
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
1 hodinu???Smajlík
Stačí 10 minút nad parou a hotovo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles