Pro své všestranné použití jsou rajčata nejrozšířenějším plodem na světě. Mohou se jíst čerstvá, mohou se péct, smažit, vařit, grilovat, mohou se nakládat a sušit… Ať tak nebo tak, chutnají skvěle a navíc jsou zdravá!
Rajčata totiž obsahují lykopen, jeden z nejvýznamnějších antioxidantů v zelenině (čím je rajče červenější, tím více obsahuje lykopenu). „V lidském těle slouží antioxidanty jako jakási vnitřní stráž, vyhledávající a zneškodňující volné radikály. Pokud nejsou volné radikály pod kontrolou, mohou narušit správnou funkci tělesných buněk a snižovat odolnost organizmu vůči nemocem. Tělo sice produkuje vlastní antioxidanty, ale to nestačí, a proto pro něj mohou být důležité antioxidanty získané z potravy – třeba právě z rajčat,“ vysvětluje RNDr. Ludmila Oliveriusová, odbornice na výživu.
„Lepším zdrojem lykopenu jsou přitom rajčatové šťávy nebo kečupy,“ radí RNDr. Oliveriusová ze Společnosti pro výživu a dodává: „jak totiž dokazují pokusy, tělo vstřebá větší množství lykopenu z tepelně upravených rajčat než z rajčat čerstvých.“
Tomata, jak se rajčatům také říká, jsou i u nás dostupná po celý rok. Na svých zahrádkách je však můžete sklízet jenom od června do října. Bohužel, protože právě ta jsou nejchutnější a také nejzdravější. Rajčata v obchodech, která se obvykle sklízí nezralá (aby přežila transport), dozrávají až cestou ke spotřebiteli, a proto nemohou rajčatům uzrálým na čerstvém vzduchu
a slunci vůbec konkurovat.
Pokud tedy zatoužíte třeba v zimě po krásně červeném, šťavnatém rajčeti, máte několik možnosti – nechat si zajít chuť, nebo se pro něj vypravit někam do jižní Evropy, anebo sáhnout po některém z kečupů ........