MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rajčatová historie - rajčata proti rakovině

29. 10. 2008 | Škola vaření
Rajče je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších plodů na světě. Rajská jablíčka pocházejí z Peru, odkud je do Evropy dovezli Španělé v 16. století. Rajčata zdomácněla jen v Itálii, ostatní Evropa se na rajčata dívala jako na jedovatou rostlinu a pěstovala je v botanických zahradách jako okrasnou rostlinu. Na začátku 19. století se rajčata vrátila do Ameriky s italskými přistěhovalci a na chuť jim přišla nejen Amerika, ale brzy poté celý svět.

Rajčata dnes

Dnes jsou rajčata pěstována po celém světě. Nejchutnější odrůdy najdete tam, kde je nejvíce slunce, zejména v přímořských oblastech. Dnešní rajčata mají rozmanité tvary (známe rajčata soudková i koktejlová) a také barvy. Kromě obvyklé červené existují také žluté nebo žíhané odrůdy rajských jablíček. Barva nebo tvar přitom nemají na chuť rajčat prakticky žádný vliv. Důležitější jsou podmínky, v jakých rajčata zrají.

Rajčatová historieBarevná rajská jablíčka

Rajčata měla původně žlutou barvu a velikost rybízu. Do dnešní podoby je vyšlechtili Mexičané. Díky nim tedy máme větší červená rajská jablíčka. Většina rajčat má ostře červenou barvu, za což může barvivo betakaroten. Jsou ale i rajčata, která červená nejsou a přitom chutnají skvěle. Například odrůda kumato je tmavě zelená, a to i ve zralém stavu, a přesto má intenzivní nasládlou chuť. Podobné je to i se žlutou odrůdou rajčat, která je dokonce sladší než červená, protože obsahuje více cukru. V našich krajích je nejběžnější odrůda masitých rajčat, která mají silnou stěnu a masitou dužinu a jsou vhodná k plnění nejrůznějšími ingredicemi  (např. maso nebo sýr) a zapékání.

Národní kuchyně

Prakticky každý stát má svůj oblíbený pokrm z rajčat. V Itálii to jsou tradiční salát Caprese nebo sušená rajčata, ve Francii se používají do salátu a také do místní speciality Ratatouille, v Mexiku se jimi plní tortily. Kvalitní rajčata jsou základem maďarského leča nebo indického čatní. Českou specialitou je rajská omáčka s knedlíkem a rajská polévka.


A ještě zajímavost závěrem.
Věděli jste, že se rajčata řadí mezi ovoce?





Zdroj: Heinz

ZUZI
ChytráŽena.cz

 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nikdy jsem je neměla ráda,až jsem začala pěstovat žlutá a přišla jsem jim na chut
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé,že jsou rajčata ovoce?určitě jsou bezpochyby zdravá a lahodná!!!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles