Rajčata dnes
Dnes jsou rajčata pěstována po celém světě. Nejchutnější odrůdy najdete tam, kde je nejvíce slunce, zejména v přímořských oblastech. Dnešní rajčata mají rozmanité tvary (známe rajčata soudková i koktejlová) a také barvy. Kromě obvyklé červené existují také žluté nebo žíhané odrůdy rajských jablíček. Barva nebo tvar přitom nemají na chuť rajčat prakticky žádný vliv. Důležitější jsou podmínky, v jakých rajčata zrají.Barevná rajská jablíčka
Rajčata měla původně žlutou barvu a velikost rybízu. Do dnešní podoby je vyšlechtili Mexičané. Díky nim tedy máme větší červená rajská jablíčka. Většina rajčat má ostře červenou barvu, za což může barvivo betakaroten. Jsou ale i rajčata, která červená nejsou a přitom chutnají skvěle. Například odrůda kumato je tmavě zelená, a to i ve zralém stavu, a přesto má intenzivní nasládlou chuť. Podobné je to i se žlutou odrůdou rajčat, která je dokonce sladší než červená, protože obsahuje více cukru. V našich krajích je nejběžnější odrůda masitých rajčat, která mají silnou stěnu a masitou dužinu a jsou vhodná k plnění nejrůznějšími ingredicemi (např. maso nebo sýr) a zapékání.Národní kuchyně
Prakticky každý stát má svůj oblíbený pokrm z rajčat. V Itálii to jsou tradiční salát Caprese nebo sušená rajčata, ve Francii se používají do salátu a také do místní speciality Ratatouille, v Mexiku se jimi plní tortily. Kvalitní rajčata jsou základem maďarského leča nebo indického čatní. Českou specialitou je rajská omáčka s knedlíkem a rajská polévka.A ještě zajímavost závěrem.
Věděli jste, že se rajčata řadí mezi ovoce?