Stupeň čerstvosti: Čerstvý
Kůže: Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště)
Svaloviny: Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá
Oko: Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení
Žábry: Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované
Vnitřnosti: Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů
Stupeň čerstvosti: Začínající rozklad
Kůže: Matná, vybledlá, zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů
Svaloviny: Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík
Oko: Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl
Žábry: Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji
Vnitřnosti: Zřetelné, na okrajích změklé, neostře ohraničené
Stupeň čerstvosti: Pokročilý rozklad
Kůže: Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí
Svaloviny: Zcela změklá, rozbředlá
Oko: Vpadlé, svraštělé
Žábry: Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu
Vnitřnosti: Těžko od sebe rozeznatelné, kašovité
Stupeň čerstvosti: Úplný rozklad
Kůže: Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl
Svaloviny: Kašovitá
Oko: Neznatelné nebo s uvolněnou čočkou
Žábry: Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny
Vnitřnosti: Rozteklé v dutině tělní
Autor: Crest Communications ve spolupráci s odborníkem na kvalitu potravin Doc. Ing. Lubošem Babičkou, CSc.