-Komerční sdělení-
Kdy jindy než v létě vyrazit do přírody a užít si jednou jídlo trochu jinak, na louce nebo v parku. Příprava jídla s sebou ale může být docela oříšek. Co všechno přichystat, abyste si pochutnali a zároveň se zvládli najíst i bez talířů a příborů? Máme tady tip, který nezklame – slaný koláč neboli quiche.
Zeleninový quiche
Náplň
150 g čedaru nebo ementálu
150 g lilku
150 g řepy
150 g cukety
300 g papriky
100 g sladkých brambor
1 vejce
75 ml smetany (30%)
50 ml mléka
1,5 lžičky soli
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
Těsto
150 g Rama Classic
250 g mouky
1/2 lžičky soli
50 ml vody
1 vejce
Postup
Papriky pečeme v troubě na 190 °C po dobu 35–40 minut, poté je oloupeme. Umyjeme a oloupeme ostatní zeleninu (místo sladkých brambor můžeme použít obyčejné). Zeleninu nakrájíme spolu s polovinou sýra na tenké dlouhé plátky. Nastrouháme zbývající sýr.
Mouku a sůl dáme do misky. Posypeme margarínem za studena nakrájeným na kostky. Přidáme žloutek (bílek odložíme) a studenou vodu a rychle promícháme. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na 3 mm silný kruh o 3 cm větší, než je průměr formy. Těstem vyložíme formu a znovu necháme alespoň 30 minut v chladu. Mezitím předehřejeme troubu na 190 °C. Na vychlazené těsto položíme papír na pečení, zatížíme suchými fazolemi nebo čočkou a pečeme 10 minut. Poté opatrně odstraníme papír se zátěží a vložíme formu s těstem zpět do trouby na dalších 5 minut. Poté dáme korpus ve formě stranou a ještě horký ho pomažeme lehce rozšlehaným vaječným bílkem. Snížíme teplotu v troubě na 165 °C.