8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slaný koláč - ideální společník na piknik

20. 08. 2021 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Kdy jindy než v létě vyrazit do přírody a užít si jednou jídlo trochu jinak, na louce nebo v parku. Příprava jídla s sebou ale může být docela oříšek. Co všechno přichystat, abyste si pochutnali a zároveň se zvládli najíst i bez talířů a příborů? Máme tady tip, který nezklame – slaný koláč neboli quiche.

Tato dobrota nabízí nepřeberné množství variací a je jen na vás, jakým surovinám dáte přednost. Určitě neuděláte chybu se spoustou zeleniny, která k létu patří. A co třeba zkusit doplnit ji něčím podobně prospěšným – rostlinnými tuky? Třeba ve formě margarínu, který můžete v receptu snadno využít. Kvalitní margarín je totiž směs rostlinných olejů, například slunečnicového nebo řepkového, které se za stálého chlazení míchají s vodou. Vyměnit občas živočišné tuky za ty rostlinné, jak radí odborníci, je tedy hračka.

Zeleninový quicheZeleninový quiche


Náplň
150 g čedaru nebo ementálu
150 g lilku
150 g řepy
150 g cukety
300 g papriky
100 g sladkých brambor
1 vejce
75 ml smetany (30%)
50 ml mléka
1,5 lžičky soli
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku

Těsto
150 g Rama Classic
250 g mouky
1/2 lžičky soli
50 ml vody
1 vejce

Postup
Papriky pečeme v troubě na 190 °C po dobu 35–40 minut, poté je oloupeme. Umyjeme a oloupeme ostatní zeleninu (místo sladkých brambor můžeme použít obyčejné). Zeleninu nakrájíme spolu s polovinou sýra na tenké dlouhé plátky. Nastrouháme zbývající sýr.
Mouku a sůl dáme do misky. Posypeme margarínem za studena nakrájeným na kostky. Přidáme žloutek (bílek odložíme) a studenou vodu a rychle promícháme. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na 3 mm silný kruh o 3 cm větší, než je průměr formy. Těstem vyložíme formu a znovu necháme alespoň 30 minut v chladu. Mezitím předehřejeme troubu na 190 °C. Na vychlazené těsto položíme papír na pečení, zatížíme suchými fazolemi nebo čočkou a pečeme 10 minut. Poté opatrně odstraníme papír se zátěží a vložíme formu s těstem zpět do trouby na dalších 5 minut. Poté dáme korpus ve formě stranou a ještě horký ho pomažeme lehce rozšlehaným vaječným bílkem. Snížíme teplotu v troubě na 165 °C.

Dno quiche posypeme nastrouhaným sýrem. Od vnějšku ke středu vkládáme plátky sýra a zeleniny, střídáme druhy a barvy podle naší kreativity. Vejce smícháme se smetanou, mlékem a kořením. Nalijeme postupně na zeleninu, aby se směs rovnoměrně rozprostřela. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut, dokud náplň neztuhne.

Další fotografie ke článku Slaný koláč - ideální společník na piknik:

Slaný koláč - ideální společník na piknik
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !