Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slaný koláč - ideální společník na piknik

20. 08. 2021 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Kdy jindy než v létě vyrazit do přírody a užít si jednou jídlo trochu jinak, na louce nebo v parku. Příprava jídla s sebou ale může být docela oříšek. Co všechno přichystat, abyste si pochutnali a zároveň se zvládli najíst i bez talířů a příborů? Máme tady tip, který nezklame – slaný koláč neboli quiche.

Tato dobrota nabízí nepřeberné množství variací a je jen na vás, jakým surovinám dáte přednost. Určitě neuděláte chybu se spoustou zeleniny, která k létu patří. A co třeba zkusit doplnit ji něčím podobně prospěšným – rostlinnými tuky? Třeba ve formě margarínu, který můžete v receptu snadno využít. Kvalitní margarín je totiž směs rostlinných olejů, například slunečnicového nebo řepkového, které se za stálého chlazení míchají s vodou. Vyměnit občas živočišné tuky za ty rostlinné, jak radí odborníci, je tedy hračka.

Zeleninový quicheZeleninový quiche


Náplň
150 g čedaru nebo ementálu
150 g lilku
150 g řepy
150 g cukety
300 g papriky
100 g sladkých brambor
1 vejce
75 ml smetany (30%)
50 ml mléka
1,5 lžičky soli
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku

Těsto
150 g Rama Classic
250 g mouky
1/2 lžičky soli
50 ml vody
1 vejce

Postup
Papriky pečeme v troubě na 190 °C po dobu 35–40 minut, poté je oloupeme. Umyjeme a oloupeme ostatní zeleninu (místo sladkých brambor můžeme použít obyčejné). Zeleninu nakrájíme spolu s polovinou sýra na tenké dlouhé plátky. Nastrouháme zbývající sýr.
Mouku a sůl dáme do misky. Posypeme margarínem za studena nakrájeným na kostky. Přidáme žloutek (bílek odložíme) a studenou vodu a rychle promícháme. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na 3 mm silný kruh o 3 cm větší, než je průměr formy. Těstem vyložíme formu a znovu necháme alespoň 30 minut v chladu. Mezitím předehřejeme troubu na 190 °C. Na vychlazené těsto položíme papír na pečení, zatížíme suchými fazolemi nebo čočkou a pečeme 10 minut. Poté opatrně odstraníme papír se zátěží a vložíme formu s těstem zpět do trouby na dalších 5 minut. Poté dáme korpus ve formě stranou a ještě horký ho pomažeme lehce rozšlehaným vaječným bílkem. Snížíme teplotu v troubě na 165 °C.

Dno quiche posypeme nastrouhaným sýrem. Od vnějšku ke středu vkládáme plátky sýra a zeleniny, střídáme druhy a barvy podle naší kreativity. Vejce smícháme se smetanou, mlékem a kořením. Nalijeme postupně na zeleninu, aby se směs rovnoměrně rozprostřela. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 40 minut, dokud náplň neztuhne.

Další fotografie ke článku Slaný koláč - ideální společník na piknik:

Slaný koláč - ideální společník na piknik
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles