Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří se z lesa vracejí s plným košíkem hub, pak určitě máte i své oblíbené recepty a nemusíte se po žádných poohlížet. Nebo možná chodíte do lesa hlavně kvůli čerstvému vzduchu, odpočinku a odreagování při hledání a nalézání hub, ale přitom je nejíte (pak samozřejmě žádné recepty také nepotřebujete). Já sama ráda sbírám, ale pak si jen pár houbiček nasuším a zbytek rozdám. Bramboračka bez hub by nebyla to pravé a krkonošské kyselo, to mě naučila moje babička a dodnes si ho ráda uvařím.
Houby se dají připravit na mnoho způsobů: smažíme je, zapékáme, dusíme, připravujeme z nich polévky, saláty, omáčky, karbanátky, guláše a nevím co ještě. Já se dám „ukecat“ maximálně ještě na řízek z bedly nebo hlívy a maso na houbách. Ale asi nejrozšířenějším a nejoblíbenějším pokrmem z hub je smaženice. Pro inspiraci tedy pár receptů:
Smaženice z hub - nejoblíbenější recepty
Smaženice z hub - od uživatelky Vanessa:
Nejprve osmažíme cibulku, potom přidáme čerstvé houby a necháme je povařit zhruba dvacet minut, dokud nezměknou. Nakonec přidáme vajíčko a chvilku necháme povařit… celý recept Smaženice z hub ZDE
Smaženice z hub s jarní cibulkou - od uživatelky Aknels:
Očištěné houby omyjeme, necháme na sítku okapat a nakrájíme je na středně silné plátky. Jarní cibulku pečlivě opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a pokrájíme na kolečka. Na pánvi se silnějším dnem rozpustíme máslo, přidáme houby a za stálého míchání je hezky opečeme… celý recept Smaženice z hub s jarní cibulkou ZDE
Na závěr přidávám recept, podle kterého dělá smaženici z hub moje maminka:
Budeme potřebovat půl kilogramu tvrdších hub (druhy podle chuti - hřiby, kozáky…), které očistíme, opereme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Poté je nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru, popřípadě na menší kostky. Na másle zpěníme a zlehka osmahneme cibuli pokrájenou na kostičky, přidáme houby a smažíme, dokud houby nezačnou pouštět šťávu. Poté přidáme sůl, trošku drceného kmínu, podlijeme trochou vody a dusíme asi 10 - 15 minut, až se tekutina téměř vypaří. Nakonec přidáme asi 2 lžíce strouhaného eidamu a 4 lžíce smetany. Podáváme s chlebem.
Nezapomínejte, že pokud vám náhodou smaženice zbude (o čemž pochybuji), nesmíte zbytek jídla nechávat v teple. Pak ji můžete bez obav znovu ohřát.
ChytráŽena.cz