-Komerční sdělení-
Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech - studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát každý milovník středomořské kuchyně: gazpacho, salmorejo a ajoblanco. Připravte si je doma a užijte si atmosféru Andalusie na talíři.
Gazpacho
- ikona španělského léta
Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.

1 kg zralých rajčat
1 salátová okurka
1 zelená paprika
1 malá cibule
2 stroužky česneku
50 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř, studená voda podle potřeby
Postup: Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do mixéru spolu s olejem, octem, solí a pepřem. Rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte studenou vodu. Podávejte vychlazené, ozdobené nasekanou zeleninou nebo krutony.
Salmorejo - krémovější bratr gazpacha
Salmorejo pochází z Córdoby a má hustší, sametovou konzistenci díky pečivu a extra dávce olivového oleje. Skvěle chutná s vajíčkem a šunkou serrano.
Ingredience (4 porce):

1 kg zralých rajčat
150 g bílého chleba (nejlépe den starého)
1 stroužek česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
1 lžíce vinného octa
sůl
vařená vejce a plátky jamón serrano na ozdobu
Postup: Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Vše vložte do mixéru s česnekem, olejem, octem a solí. Mixujte do hladka a vychlaďte. Podávejte s nasekaným vejcem a šunkou.
Ajoblanco - krém z mandlí a česneku
Ingredience (4 porce):
200 g blanšírovaných mandlí
2 stroužky česneku
150 g bílého chleba
100 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce vinného octa
500 ml studené vody
sůl
hrozny na ozdobu