Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 15.09. 2025
Dnes má svátek Jolana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

24. 08. 2025 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech - studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát každý milovník středomořské kuchyně: gazpacho, salmorejo a ajoblanco. Připravte si je doma a užijte si atmosféru Andalusie na talíři.


Gazpacho 

- ikona španělského léta


Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.

GazpachoIngredience (4 porce):
1 kg zralých rajčat
1 salátová okurka
1 zelená paprika
1 malá cibule
2 stroužky česneku
50 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř, studená voda podle potřeby

Postup: Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do mixéru spolu s olejem, octem, solí a pepřem. Rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte studenou vodu. Podávejte vychlazené, ozdobené nasekanou zeleninou nebo krutony.


Salmorejo - krémovější bratr gazpacha


Salmorejo pochází z Córdoby a má hustší, sametovou konzistenci díky pečivu a extra dávce olivového oleje. Skvěle chutná s vajíčkem a šunkou serrano.

Ingredience (4 porce):Salmorejo - krémovější bratr gazpacha
1 kg zralých rajčat
150 g bílého chleba (nejlépe den starého)
1 stroužek česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
1 lžíce vinného octa
sůl
vařená vejce a plátky jamón serrano na ozdobu

Postup: Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Vše vložte do mixéru s česnekem, olejem, octem a solí. Mixujte do hladka a vychlaďte. Podávejte s nasekaným vejcem a šunkou.


Ajoblanco - krém z mandlí a česneku


Ajoblanco - krém z mandlí a česneku

Ajoblanco je jemná, bílá polévka z Andalusie, která kombinuje chuť mandlí, česneku a olivového oleje. Překvapivě skvěle se chutná s bílými hrozny.

Ingredience (4 porce):
200 g blanšírovaných mandlí
2 stroužky česneku
150 g bílého chleba
100 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce vinného octa
500 ml studené vody
sůl
hrozny na ozdobu


Postup: Chleba namočte, mandle a česnek rozmixujte s trochou vody. Přidejte chleba, olej, ocet, sůl a zbytek vody, mixujte do krémové konzistence. Polévku vychlaďte a podávejte s hroznovým vínem.


TIP: Sáhněte po hotových verzích gazpacha salmoreja od Villaolivo, které stačí jen vychladit a servírovat. Obě varianty si můžete  koupit i na eDelikatesy.cz, kde najdete spoustu dalších španělských specialit.



Další fotografie ke článku Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky:

Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky
Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky
Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !