Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 15.09. 2025
Dnes má svátek Jolana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky

24. 08. 2025 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Když teploty stoupají, Španělé sahají po svých osvědčených pokladech - studených polévkách, které spojují chuť, jednoduchost a svěžest. Tři z nich by měl znát každý milovník středomořské kuchyně: gazpacho, salmorejo a ajoblanco. Připravte si je doma a užijte si atmosféru Andalusie na talíři.


Gazpacho 

- ikona španělského léta


Svěží, rajčatová a plná zeleniny. Gazpacho je královnou studených polévek. Ideální, když nechcete trávit ani minutu u sporáku.

GazpachoIngredience (4 porce):
1 kg zralých rajčat
1 salátová okurka
1 zelená paprika
1 malá cibule
2 stroužky česneku
50 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř, studená voda podle potřeby

Postup: Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do mixéru spolu s olejem, octem, solí a pepřem. Rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte studenou vodu. Podávejte vychlazené, ozdobené nasekanou zeleninou nebo krutony.


Salmorejo - krémovější bratr gazpacha


Salmorejo pochází z Córdoby a má hustší, sametovou konzistenci díky pečivu a extra dávce olivového oleje. Skvěle chutná s vajíčkem a šunkou serrano.

Ingredience (4 porce):Salmorejo - krémovější bratr gazpacha
1 kg zralých rajčat
150 g bílého chleba (nejlépe den starého)
1 stroužek česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
1 lžíce vinného octa
sůl
vařená vejce a plátky jamón serrano na ozdobu

Postup: Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Vše vložte do mixéru s česnekem, olejem, octem a solí. Mixujte do hladka a vychlaďte. Podávejte s nasekaným vejcem a šunkou.


Ajoblanco - krém z mandlí a česneku


Ajoblanco - krém z mandlí a česneku

Ajoblanco je jemná, bílá polévka z Andalusie, která kombinuje chuť mandlí, česneku a olivového oleje. Překvapivě skvěle se chutná s bílými hrozny.

Ingredience (4 porce):
200 g blanšírovaných mandlí
2 stroužky česneku
150 g bílého chleba
100 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce vinného octa
500 ml studené vody
sůl
hrozny na ozdobu


Postup: Chleba namočte, mandle a česnek rozmixujte s trochou vody. Přidejte chleba, olej, ocet, sůl a zbytek vody, mixujte do krémové konzistence. Polévku vychlaďte a podávejte s hroznovým vínem.


TIP: Sáhněte po hotových verzích gazpacha salmoreja od Villaolivo, které stačí jen vychladit a servírovat. Obě varianty si můžete  koupit i na eDelikatesy.cz, kde najdete spoustu dalších španělských specialit.



Další fotografie ke článku Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky:

Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky
Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky
Španělské osvěžení do horkých dnů: vyzkoušejte tři tradiční studené polévky
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles