Poctivá švestková povidla už vařily naše babičky a to většinou na starých kachlových kamnech. Stačily k tomu pouhé tři suroviny a to švestky, cukr a ocet.
Občas kolují pověry, že se švestky vaří mnoho hodin, nebo že jimi zničíte nádobí, které je pak zralé akorát tak vyhodit, ale opak je pravdou. Když někdo dělá povidla poprvé, je lepší je vařit, ale je mnoho dobrých receptů i na pečená povidla, která se vám nepřipálí. Než začnete švestky péct nebo vařit, je dobré je ochutnat a podle toho, jak jsou kyselé, upravit dávku cukru. Většinou postačí vaření přibližně 2-3 hodinky, ale záleží, jak jsou švestky zralé. Pokud do povidel nepřidáváte rum, doporučuje se alespoň před plněním skleničky rumem vypláchnout, povidla tím krásně ovoníte a zjemníte. Pokud nemáte svůj osvědčený recept, můžete se inspirovat ostatními čtenářkami.
Občas kolují pověry, že se švestky vaří mnoho hodin, nebo že jimi zničíte nádobí, které je pak zralé akorát tak vyhodit, ale opak je pravdou. Když někdo dělá povidla poprvé, je lepší je vařit, ale je mnoho dobrých receptů i na pečená povidla, která se vám nepřipálí. Než začnete švestky péct nebo vařit, je dobré je ochutnat a podle toho, jak jsou kyselé, upravit dávku cukru. Většinou postačí vaření přibližně 2-3 hodinky, ale záleží, jak jsou švestky zralé. Pokud do povidel nepřidáváte rum, doporučuje se alespoň před plněním skleničky rumem vypláchnout, povidla tím krásně ovoníte a zjemníte. Pokud nemáte svůj osvědčený recept, můžete se inspirovat ostatními čtenářkami.
Švestková povidla - nejoblíbenější recepty
Švestková povidla přírodní bez konzervantů - od uživatelky Tmkova
Vypeckované švestky dáme vařit do většího hrnce, nejlépe s teflonovým povrchem. Podlijeme troškou vody - max. 0,5 dcl a vaříme na prudším ohni, mícháme. Až švestky pustí vodu, stáhneme na malý oheň a za chvilkového míchání u teflonového povrchu a za stálého míchání u ostatních povrchů vaříme několik hodin... Celý recept Švestková povidla přírodní bez konzervantů ZDE
Švestková povidla s kořením a rumem - od uživatelky radio11
Vypeckované švestky dáme vařit do většího hrnce, nejlépe s teflonovým povrchem. Podlijeme troškou vody - max. 0,5 dcl a vaříme na prudším ohni, mícháme. Až švestky pustí vodu, stáhneme na malý oheň a za chvilkového míchání u teflonového povrchu a za stálého míchání u ostatních povrchů vaříme několik hodin... Celý recept Švestková povidla přírodní bez konzervantů ZDE
Švestková povidla s kořením a rumem - od uživatelky radio11
Švestky vypeckujeme. Potom je pokrájíme na malé kousky, vložíme do litinového hrnce a zasypeme cukrem. Přilijeme ocet, rum a citronovou šťávu. Ochutíme hvězdičkou badyánu a celou skořicí... Celý recept Švestková povidla s kořením a rumem ZDE
Pečená švestková povidla - od uživatelky jit
Troubu rozehřejeme na 250°C. Švestky omyjeme a osušíme. Pak je vypeckujeme a rozemeleme v mlýnku na maso. Přesuneme je do pekáče, který se nepřipaluje, a dáme je péct do rozehřáté trouby... Celý recept Pečená švestková povidla ZDE
Švestková povidla - od admin
Dobře vyzrálé až přezrálé švestky opereme, necháme oschnout, potom je vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim ocet, zamícháme a necháme v chladu několik hodin, nejlépe přes noc... Celý recept Švestková povidla ZDE
Švestková povidla - můj recept
Já osobně nikdy dříve doma švestková povidla nedělala, až nedávno jsem je zkoušela zcela poprvé. Myslela jsem si, že je to složité, že bych to nezvládla a až tchyně mě přesvědčila, že na tom vůbec nic není, a měla pravdu. Hned napoprvé se mi povedla a byla moc dobrá a už si je budu dělat vždy jen doma sama, nedají se s kupovanými srovnat. Recept sice není můj, mám jej od tchyně, ale ráda se o něj s vámi podělím.
Připravím si asi 2 kila švestek, 2 lžíce octa, 60 deka cukru, asi 1/2 kávové lžičky mleté skořice, 2 roztlučené hřebíčky a 4 polévkové lžíce rumu. Jako první si omyji a vypeckuji švestky, dám je do pekáče, pokapu octem a dám péct na 250 stupňů. Při pečení švestky nemíchám, vytáhnu je asi po 25 minutách a posypu polovinou cukru. Pak je dám opět do trouby péct asi na 15 minutek. Po čtvrthodince opět vytáhnu a posypu zbytkem cukru a dám opět péct a zase přibližně na 15 minut. Po upečení přidám rum, skořici, roztlučené hřebíčky a rozmixuji ponorným mixérem do požadované konzistence. Ještě horká povidla naplním do skleniček a otočím dnem vzhůru. Z této dávky jsou většinou 4 sklenice.
Připravím si asi 2 kila švestek, 2 lžíce octa, 60 deka cukru, asi 1/2 kávové lžičky mleté skořice, 2 roztlučené hřebíčky a 4 polévkové lžíce rumu. Jako první si omyji a vypeckuji švestky, dám je do pekáče, pokapu octem a dám péct na 250 stupňů. Při pečení švestky nemíchám, vytáhnu je asi po 25 minutách a posypu polovinou cukru. Pak je dám opět do trouby péct asi na 15 minutek. Po čtvrthodince opět vytáhnu a posypu zbytkem cukru a dám opět péct a zase přibližně na 15 minut. Po upečení přidám rum, skořici, roztlučené hřebíčky a rozmixuji ponorným mixérem do požadované konzistence. Ještě horká povidla naplním do skleniček a otočím dnem vzhůru. Z této dávky jsou většinou 4 sklenice.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz