Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října 2018 na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce čtyři desítky tisíc návštěvníků.
V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí - tradičně nechyběly náplně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné, například mandle, malina nebo jablko.
Koláč pečený s láskou a radostí zvítězil

O pravém valašském frgálu
Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Recept na jeho výrobu se dodnes dědí ve valašských domácnostech z generace na generaci – upéct opravdu chutný frgál je umění a vyžaduje zkušenost, um a především kvalitní suroviny.

Pod pojmem „valašský frgál“ tak nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska. „Pravý“ valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.
Chcete se naučit pečení frgálů?

Během necelých tří hodin získáte nové dovednosti, dozvíte se více o tomto typickém valašském koláči a pokud přijdete i s přáteli nebo s dětmi, užijete si také společně spoustu zábavy.
Dozvíte se jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení.
A co si z kurzu odnesete?
Kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál (s krabicí pro snadnější přepravu), certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru jako dárek na památku a hlavně - nové zážitky.
Zdroj, foto: Kurz pečení frgálů