Doma čerstvě namletá zrnková je nejlepší řešení
Nejjednodušším tipem na skvělý požitek z kávy je připravovat ji co nejčerstvější - pořídit si domů mlýnek a kvalitní zrnkovou kávu si vždy namlít v požadovaném množství, a pak ihned připravit. Káva neztratí nic na své čerstvosti, chuti a aroma. Při nákupu zrnkové kávy se jistě také vyplatí zjistit, kdy byla káva pražená a vybrat tu nejčerstvější. Tak zaručíte maximální zachování chuti a aroma, které nápoji dávají v kávovém zrnu obsažené oleje.
Čerstvě namletá káva v menším množství
Pokud doma mlýnek nemáte, je nejlepší variantou kupovat čerstvě praženou a při nákupu namletou kávu v některé z pražíren nebo kaváren, se kterými se v českých městech v poslední době roztrhl pytel. Zde pak platí doporučení kávu spotřebovat co nejrychleji. A proto se vyplatí kupovat ji po menších dávkách. Pokud ji nespotřebujete rychle nebo si koupíte větší množství, je třeba ji správně uskladnit, aby neztratila svou chuť a aroma.
Jak správně kávu uchovávat
Hlavními nepřáteli čerstvě namleté kávy jsou teplo, světlo, vlhkost a vzduch. Kávu je ideální uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Na skladování kávy je vhodné použít speciální dózu určenou pro uchovávání potravin, která je vyrobena nejlépe z porcelánu nebo kovu, a kterou je možné těsně uzavřít. Nemělo by se ale jednat o nádobu z čirého skla, protože světlo kávě škodí. Vhodná je také keramická nádoba s vakuovou pečetí.Trvanlivost kávy prodloužíte, pokud ji nebudete skladovat na teplých místech, například nad digestoří či lednicí, kde rychleji ztrácí své vlastnosti. A do kdy ideálně kávu spotřebovat, aby netratila na kvalitě? „Čerstvě praženou zrnkovou kávu doporučuji uchovávat maximálně měsíc, mletou kávu maximálně týden,“ dodává Luboš Martínek.
Zdroj, foto: CrossCafe