Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy, jak správně nakupovat a uchovávat kávu, aby neztratila na čerstvosti

26. 11. 2014 | Škola vaření
Jste milovníci kávy a jen tak ledajaká káva vás neuspokojí? Pořídili jste si kávovar, máte radost z perfektně doma připravené kávy a hltáte nejenom její chuť, ale také aroma? Pak možná oceníte pár tipů, jak zachovat domů koupenou kávu co nejčerstvější, které připravil Luboš Martínek, šéfbarista.

Doma čerstvě namletá zrnková je nejlepší řešení

Nejjednodušším tipem na skvělý požitek z kávy je připravovat ji co nejčerstvější - pořídit si domů mlýnek a kvalitní zrnkovou kávu si vždy namlít v požadovaném množství, a pak ihned připravit. Káva neztratí nic na své čerstvosti, chuti a aroma. Při nákupu zrnkové kávy se jistě také vyplatí zjistit, kdy byla káva pražená a vybrat tu nejčerstvější. Tak zaručíte maximální zachování chuti a aroma, které nápoji dávají v kávovém zrnu obsažené oleje.

kávaČerstvě namletá káva v menším množství

Pokud doma mlýnek nemáte, je nejlepší variantou kupovat čerstvě praženou a při nákupu namletou kávu v některé z pražíren nebo kaváren, se kterými se v českých městech v poslední době roztrhl pytel. Zde pak platí doporučení kávu spotřebovat co nejrychleji.

A proto se vyplatí kupovat ji po menších dávkách. Pokud ji nespotřebujete rychle nebo si koupíte větší množství, je třeba ji správně uskladnit, aby neztratila svou chuť a aroma.

Jak správně kávu uchovávat

Hlavními nepřáteli čerstvě namleté kávy jsou teplo, světlo, vlhkost a vzduch. Kávu je ideální uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Na skladování kávy je vhodné použít speciální dózu určenou pro uchovávání potravin, která je vyrobena nejlépe z porcelánu nebo kovu, a kterou je možné těsně uzavřít. Nemělo by se ale jednat o nádobu z čirého skla, protože světlo kávě škodí. Vhodná je také keramická nádoba s vakuovou pečetí.

Trvanlivost kávy prodloužíte, pokud ji nebudete skladovat na teplých místech, například nad digestoří či lednicí, kde rychleji ztrácí své vlastnosti. A do kdy ideálně kávu spotřebovat, aby netratila na kvalitě? „Čerstvě praženou zrnkovou kávu doporučuji uchovávat maximálně měsíc, mletou kávu maximálně týden,“ dodává Luboš Martínek.

Zdroj, foto: CrossCafe

Další fotografie ke článku Tipy, jak správně nakupovat a uchovávat kávu, aby neztratila na čerstvosti:

Tipy, jak správně nakupovat a uchovávat kávu, aby neztratila na čerstvosti
Tipy, jak správně nakupovat a uchovávat kávu, aby neztratila na čerstvosti
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kamarád si moc pochvaluje ochovávání kávy ve speciální dóze s ventilem, kterým může unikat neustále se produkující oxid ohličitý. Mě se osvědčilo nechávat kávu v původním obalu s obdobným ventilem.
Také jsem si všiml, že kávě nedělá dobře převoz z místa na místo - zřejmě kvůli měnící se teplotě. Takže doporučuji mít jednu kávu v kanceláři a druhou doma a ne ji převážet.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles