Pro mnohé z nás je již samotné grilované maso nebo ryba delikatesou, ale k pravému kulinářskému zážitku dospějeme teprve přidáním lahodných omáček nebo rafinovaných marinád. Jako marináda se označuje omáčka, do které se grilované potraviny předem nakládají. Omáčka je naproti tomu hustá tekutina, která se podává ke grilovanému pokrmu nebo kterou se jídlo přelévá.
Naložení a ochucení pokrmů je jedním ze základních úkonů. Bez okořenění nebo dochucení masa nikdy nedosáhneme 100% úspěchu.

Maso, ať už jakékoliv, musí v marinádě nějakou dobu ležet. Kuřecí maso a ryby nasáknou připravenou omáčku rychleji a snáze přijmou její chuť, proto by neměly být naložené příliš dlouho, aby se neztratila přirozená chuť masa. Naproti tomu maso hovězí a vepřové můžeme nechat naložené klidně delší dobu, aby se omáčka krásně natáhla do masa. Omáčky korunují každé grilované jídlo, ať se jedná o rybu, maso nebo zeleninu, vždy obohatí jejich chuť. Důležité je vědět, že přísady, které omáčka obsahuje, mohou v mnoha případech určovat chuť grilovaného jídla. Například kuřecí prsíčka jsou v podstatě chuťově neutrální. Teprve omáčka jim dodá typickou stylovou chuť např. asijské nebo středomořské speciality.

Univerzální omáčky, které se hodí jak pro rybu, tak pro hovězí, vepřové a kuřecí maso jsou např. pepřová omáčka, smetanová omáčka nebo omáčka rajčatová. Omáčky lze podávat ve studeném nebo teplém stavu, opět záleží na druhu grilovaného masa a samozřejmě také na příloze, kterou budeme k masu podávat.
Při výběru omáček nezapomeňte, že grilování je kombinací kulinářského umění a snahou překvapit pozvané hosty. TAK TEDY DOBROU CHUŤ!!!
Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz