Pro mnohé z nás je již samotné grilované maso nebo ryba delikatesou, ale k pravému kulinářskému zážitku dospějeme teprve přidáním lahodných omáček nebo rafinovaných marinád. Jako marináda se označuje omáčka, do které se grilované potraviny předem nakládají. Omáčka je naproti tomu hustá tekutina, která se podává ke grilovanému pokrmu nebo kterou se jídlo přelévá.
Naložení a ochucení pokrmů je jedním ze základních úkonů. Bez okořenění nebo dochucení masa nikdy nedosáhneme 100% úspěchu.
Marinovací omáčkou můžeme ochutit jakýkoliv druh masa (vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí, ryby, mořské plody ale také zeleninu a různé přílohy). Marinádu lze zakoupit již hotovou nebo si ji můžeme připravit doma z čerstvých ingrediencí. Kousky masa získají lepší chuť, pokud je naložíme do oleje zjemněného bylinkami a kořením. Vždy používáme kvalitní rostlinný nebo olivový olej a koření nebo jiná ochucovadla, která zlepší chuť masa. Většinou se přidává i něco kyselého, jako např. ocet, víno, kefír, jogurt nebo citrónová šťáva, dodáme tím pokrmu osvěžující a zajímavou chuť.
Maso, ať už jakékoliv, musí v marinádě nějakou dobu ležet. Kuřecí maso a ryby nasáknou připravenou omáčku rychleji a snáze přijmou její chuť, proto by neměly být naložené příliš dlouho, aby se neztratila přirozená chuť masa. Naproti tomu maso hovězí a vepřové můžeme nechat naložené klidně delší dobu, aby se omáčka krásně natáhla do masa. Omáčky korunují každé grilované jídlo, ať se jedná o rybu, maso nebo zeleninu, vždy obohatí jejich chuť. Důležité je vědět, že přísady, které omáčka obsahuje, mohou v mnoha případech určovat chuť grilovaného jídla. Například kuřecí prsíčka jsou v podstatě chuťově neutrální. Teprve omáčka jim dodá typickou stylovou chuť např. asijské nebo středomořské speciality.
Grilovacích omáček je velké množství a záleží jen na připravovaném pokrmu a chuti grilujícího kuchaře. Klasické omáčky ke grilovanému masu jsou např. Barbecue, sýrová, křenová, cibulová s hořčicí, okurková s koprem, bylinková nebo stále oblíbenější řecké Tzatziky, což je omáčka z nastrouhané a osolené salátové okurky smíchané se smetanovým bílým jogurtem, kořením tzatziky a prolisovaným česnekem. Každý si může vytvořit svou vlastní omáčku, variant je opravdu hodně a záleží jen na fantazii.
Univerzální omáčky, které se hodí jak pro rybu, tak pro hovězí, vepřové a kuřecí maso jsou např. pepřová omáčka, smetanová omáčka nebo omáčka rajčatová. Omáčky lze podávat ve studeném nebo teplém stavu, opět záleží na druhu grilovaného masa a samozřejmě také na příloze, kterou budeme k masu podávat.
Při výběru omáček nezapomeňte, že grilování je kombinací kulinářského umění a snahou překvapit pozvané hosty. TAK TEDY DOBROU CHUŤ!!!
Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz