Kandovaná citrónová nebo pomerančová kůra a rozinky
Na pečení se vyzbrojte dopředu. Zhruba hodinu, než začněte, si kandovanou ovocnou kůru namočte v teplé vodě. Kousky pak budou měkké a voňavé. A rozinky - to už znáte z vánočního pečení cukroví - namočte do rumu. Mazanec pak bude celý svátečně vonět.Máslo
Zpracování ztuhlého másla není nikdy dostatečné, nemluvě o té námaze. Pokud jej ale lehce rozpustíte v mikrovlnné troubě, máslo už nemá správnou teplotu. Proto připravte lázeň pro kandovanou ovocnou kůru, rozinky a rovnou si i vytáhněte máslo z ledničky. Jeho pokojová teplota přispěje k lépe připravenému těstu.Mléko
Je to podobné jako s ostatními surovinami, v tomto případě s máslem. Vyndejte jej předem z chladničky a při přípravě receptu do něj vmíchejte vejce. Společně to v těstě funguje!Mouka
Přijde vám, že je prosívání mouky zbytečné? Nedělá se proto, že bychom z ní měli odstranit zbylá zrnka obilovin. Důvod prosívání mouky je jiný: prosíváním oddělíte i ty nejdrobnější části od sebe, zbavíte se hrudek a připravíte lepší těsto. A výsledek za tu práci rozhodně stojí.Vanilka
Používáte vanilkovou esenci k dochucení a vyvonění svého pečiva? Nebude věřit, jak markantní rozdíl udělá použití pravého vanilkového lusku (nehledě na odrůdu vanilky). Podélně jej rozřízněte, nožem vyškrabte dřeň vanilky a tu přidejte do těsta. Lahodný výsledek zaručen!Zdroj, foto: Pekárna Kabát