Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tuky - Co jsou mýty a co pravda?

1. 07. 2010 | Škola vaření

Mýty:

           Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší a lidé by ho měli jíst.

           Máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem, a nejsou tedy přírodním tukem.

           Margaríny ucpávají cévy a obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50 %).

           (Margaríny) zvyšují celkový cholesterol a LDL (škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol (prospěšný cholesterol).

           Všechny tuky jsou špatné.

           Zdravá strava a konzumace tuků se vylučují.

 

 

Vysvětlení odborníků

 

Tuky jsou důležitou součástí jídelníčku a měly by tvořit 30-35 % denního doporučeného příjmu energie, tj. 60 – 80 g tuku za den podle věku a fyzické aktivity. Spolu s bílkovinami a sacharidy představují základní (nezbytné) živiny. Jsou důležité pro využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), dodávají tělu esenciální mastné kyseliny, které potřebujeme, ale náš organismus si je nedokáže sám vytvořit a obsahují ještě některé další zdraví prospěšné látky.

 

V rámci tuků rozlišujeme tuky „dobré“, které našemu zdraví prospívají, a tuky „špatné“, jejichž příjem bychom měli omezovat.  Jako dobré tuky označujeme tuky s vyšším obsahem vícenenasycených mastných kyselin (většina rostlinných tuků a rybí tuky) a v našem jídelníčku by se měly objevit každý den. Kromě jiného tyto tuky pomáhají chránit proti srdečně-cévními onemocněními a nepodílejí se na zvyšování hladiny celkového cholesterolu v krvi.

 

Dobré tuky by měly tvořit 2/3 všech přijatých tuků. Najdeme je v ořeších a olejnatých semenech,  v rybím tuku či v rostlinných olejích a produktech z nich vyrobených, např. v margarínech. Margaríny jsou zcela bezpečnými potravinářskými výrobky (státní kontrolní orgány velmi přísně kontrolují, aby všechny potraviny na našem trhu byly bezpečné) a neobsahují žádné nebezpečné složky v množstvích, která by měla negativní vliv na lidské zdraví (např. transmastné kyseliny v české prodejní síti prakticky neobsahuje naprostá většina prodávaných margarínů). Naopak obsahují látky pro lidský organismus nezbytné – např. esenciální mastné kyseliny, někdy i vitaminy..

 

Jako špatné tuky označujeme tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin (živočišné tuky). Obsahují vysoké množství cholesterolu, zvyšují hladinu celkového cholesterolu v krvi a podílejí se na vzniku civilizačních onemocnění. Vyskytují se v másle, sádle, směsných tucích, dortech a trvanlivém pečivu, tučném mase, uzeninách a vnitřnostech a tučných mléčných výrobcích. Vědci se pak zcela jednoznačně shodují na nutnosti nahrazování nasycených mastných kyselin (např. másla) nenasycenými mastnými kyselinami (např. oleji či margaríny).

 

 

Autoři: Ing. Ctibor Perlín, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Společnost pro výživu, Fórum zdravé výživy

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se řídit zdravým selským rozumem a ne tím, za jaké rady jsou ti či oni odborníci zrovna placeni Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles