Vánočka u nás patří k velmi oblíbeným druhům svátečního sladkého pečiva. První zmínka o vánočce pochází již ze 16. století - dříve se jí také říkalo štědrovečernice, štědrovice, pletenice nebo třeba húska.
Výsadu péct vánočku měli pouze cechovní mistři pekaři, v domácnostech se začala péct až v 18. století a recepty se předávaly z generace na generaci. Co hospodyňka a kraj, to v podstatě jiný recept. Pečení vánočky byl každopádně v té době obřad spojený s přesně danými rituály: hospodyňka musela zadělávat těsto v bílé zástěře, nesměla u toho vůbec mluvit a během kynutí těsta musela vyskakovat do výšky! Dnes docela vtipná představa, nemyslíte?
Pokud se letos chystáte na pečení vánočky poprvé a zatím nemáte
svůj oblíbený recept, třeba vám budou inspirací nejoblíbenější recepty našich
čtenářek.
Tady jsou recepty na vánočku:
Vánočka našich babiček - od admin:
Postup přípravy receptu Vánočka našich babiček: 1) Uděláme kvásek z mléka, droždí a trochy cukru., 2) Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, vejce...
Celý recept zde: Vánočka našich babiček
Levná domácí vánočka - od uživatelky avelova:
Do mísy vsypeme mouku, osolíme, přidáme žloutky, rozehřáté máslo, mléko a nakonec kvásek, který necháme vzejít...
Celý recept zde: Levná domácí vánočka
Jemná vánočka s mandlemi a rozinkami - od uživatelky adamek11:
V troše vlažného mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vykynout v kvásek. Potom do mouky přidáme kvásek. Ve vlažném mléce rozšleháme žloutky...
Celý recept zde: Jemná vánočka s mandlemi a rozinkami
Domácí vánočka - od uživatelky veroka:
Droždí rozdrobíme do misky a utřeme se čtyřmi lžícemi teplého mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Rozinky namočíme do rumu a necháme je tam pořádně nabobtnat a poté scedíme. ...
Celý recept zde: Domácí vánočka
Celozrnná vánočka pro zdravou výživu - od uživatelky lemurka:
Celozrnnou mouku můžete míchat s bílou v libovolném poměru. Vše dáme do formy v uvedeném pořadí a zapneme program těsto. Pokud chcete upéct v pekárně, tak ji můžete potřít žloutkem...
Celý recept zde: Celozrnná vánočka pro zdravou výživu
Vánočka bez kynutí - od uživatelky saskijka:
Uděláme si kvásek z droždí, trochy mléka, cukru a mouky. Vše smícháme a necháme 10 minut odpočinout. Upleteme vánočku, potřeme ji žloutkem, posypeme mandlemi a dáme péct...
Celý recept zde: Vánočka bez kynutí
Doufám, že vás alespoň některý z vybraných receptů zaujal. Vánočku si sice dnes můžeme koupit v každém supermarketu, ale domácí je přece jen domácí. Tak ať se povede!
ChytráŽena.cz