-Komerční sdělení-
aneb krása ohněm zrozená
Tradice, řemeslo a staré časy, to vše se snoubí v nabídce firmy Smalt, které vyrábí smaltované cedule a nádobí ze šedé litiny. „Můžete nám vaši společnost stručně představit?,“ zeptali jsme se obchodní ředitelky firmy Smalt Evy Dosedělové:
Tak především, jsme opravdu velice malá firma a i s paní uklízečkou je nás sedm. S trochou nadsázky někdy říkám, že je nás sedm statečných. Nemáme žádné obchody a naše zboží nabízíme výhradně prostřednictvím internetu na www.ceskysmalt.cz. Vznikli jsme v devadesátých letech minulého století privatizací výzkumného ústavu smaltů. Nejdříve jsme se zaměřovali spíše jen na technické smalty, později přišly smaltované cedule a nakonec i výroba vlastní kolekce dobového nádobí s posmaltované litiny. V posledních letech jsme jako jediní v ČR začali i renovovat staré litinové formy.

Ten nápad vznikl, jako většina těch opravdu dobrých, úplně náhodou. Firma tehdy hledala nějaký program pro vytížení smaltovny mezi jednotlivými zakázkami a manželka tehdejšího majitele v neděli pekla bábovku. Vytáhla ze skříně takovou tu krásnou starodávnou litinovou formu, kterou zdědila po babičce, a nápad byl na světě. Jenže nebylo vůbec jednoduché ho zrealizovat. V té době už totiž dávno nikdo litinu v Čechách smaltovat neuměl. Radili slévači, výzkumníci. Než z pece vyjeli první kvalitní kusy, trvalo m to nekonečné dva roky.
Není ale stará těžká litina dnes – v době silikonových forem – přežitek?
Určitě ne. Smaltovaná litina je tradiční a v mnoha ohledech nadčasový materiál. Hodí se do moderní kuchyně možná více, než jiné současné materiály. Jako lité železo je ideální na indukční sporák, pro její odolnost jí můžete mýt v myčce. Na rozdíl od různých zaručeně nepřilnavých povrchů ji nepoškrábete vidličkou. Skvěle vede teplo, jednoduše se udržuje a při dobrém zacházení ji zdědí ještě vaše vnoučata. v litině vaří takové kuchařské celebrity jako například Zdeněk Pohlreich nebo Roman Vaněk z Pražského kulinárního institutu. Je to prostě úplně jiný level vaření a pečení
Promiňte mi tu otázku, ale je vaření a pečení v litině opravdu tak jiné? Můžete být přesnější?

Ráno vás bude čekat v kuchyni dokonalý germánský zázrak. Ta vůně vás doslova vytáhne z postele. Takhle pomalu se dá upéct kachna, husa, guláš i moravští vrabci …
…jé, úplně tu vůni cítím. Trh litinového nádobí, a zejména ten internetový, je ale dost nepřehledný. Jak tedy v té džungli nabídek poznáme opravdu kvalitní výrobek z posmaltované šedé litiny?
No právě. Nepoznáte. Ale vážně. Občas to opravdu není lehké. Typickým znakem litiny totiž je, že je těžká, a to v e-shopovém košíčku jaksi nepoznáte. Takže, pokud nepočítám reference o výrobci, celkem spolehlivým ukazatelem kvality je už asi jenom cena. Pokud Vám totiž někdo nabízí smaltované litinové nádobí za pár stovek korun, tak prostě lže a litina není. To výrobně není možné. Tuto cenu nemají mnohdy ani samotné surové odlitky ze slévárny, které se dále u nás ručně zpracovávají a zhodnocují. Uvedu konkrétní příklad. U nás je velmi populární velice levná tzv. česká litina s modrým smaltem, která se prodávala už za starého režimu. Ta ovšem s litinou nemá vůbec nic společného, protože ve skutečnosti je ze silného plechu lisovaného na výrobních linkách. Někdo kdysi v reklamě použil hodně nadsazenou nadsázku, že vlastnosti tohoto plechu jsou srovnatelné s litinou a už to bylo. Ale abychom si rozuměli, my toto nádobí rozhodně nechceme hanět, protože nabízí velice slušný poměr výkonu a ceny Jen nám vadí, když jsme s nim srovnáváni cenově. Protože to je totéž, jako kdybyste chtěli po vamberecké krajkářce, aby prodávala svou ruční práci za ceny solidního pěkného krajkového ubrusu ze supermarketu.
A co jako česká firma Smalt máte nového?

A když ne v zrovna sortimentu nádobí, tak třeba i v nabídce našich smaltovaných cedulích., které nabízíme v desítkách tvarů, velikostí, barev a provedení. Od praktických popisných čísel, přes uliční cedule a vývěsní štíty až po milé cedulky jen tak pro radost a pro zasmání.