Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!

8. 02. 2017 | Škola vaření
-Komerční sdělení-


aneb krása ohněm zrozená


Tradice, řemeslo a staré časy, to vše se snoubí v nabídce firmy Smalt, které vyrábí smaltované cedule a nádobí ze šedé litiny. „Můžete nám vaši společnost stručně představit?,“ zeptali jsme se obchodní ředitelky firmy Smalt Evy Dosedělové:

Tak především, jsme opravdu velice malá firma a i s paní uklízečkou je nás sedm. S trochou nadsázky někdy říkám, že je nás sedm statečných. Nemáme žádné obchody a naše zboží nabízíme výhradně prostřednictvím internetu na www.ceskysmalt.cz. Vznikli jsme v devadesátých letech minulého století privatizací výzkumného ústavu smaltů. Nejdříve jsme se zaměřovali spíše jen na technické smalty, později přišly smaltované cedule a nakonec i výroba vlastní kolekce dobového nádobí s posmaltované litiny. V posledních letech jsme jako jediní v ČR začali i renovovat staré litinové formy.

Český smaltJak vůbec vznikl ten nápad s litinou?

Ten nápad vznikl, jako většina těch opravdu dobrých, úplně náhodou. Firma tehdy hledala nějaký program pro vytížení smaltovny mezi jednotlivými zakázkami a manželka tehdejšího majitele v neděli pekla bábovku. Vytáhla ze skříně takovou tu krásnou starodávnou litinovou formu, kterou zdědila po babičce, a nápad byl na světě. Jenže nebylo vůbec jednoduché ho zrealizovat. V té době už totiž dávno nikdo litinu v Čechách smaltovat neuměl.  Radili slévači, výzkumníci. Než z pece vyjeli první kvalitní kusy, trvalo m to nekonečné dva roky.
 
Není ale stará těžká litina dnes – v době silikonových forem – přežitek?

Určitě ne. Smaltovaná litina je tradiční a v mnoha ohledech nadčasový materiál. Hodí se do moderní kuchyně možná více, než jiné současné materiály. Jako lité železo je ideální na indukční sporák, pro její odolnost jí můžete mýt v myčce. Na rozdíl od různých zaručeně nepřilnavých povrchů ji nepoškrábete vidličkou. Skvěle vede teplo, jednoduše se udržuje a při dobrém zacházení ji zdědí ještě vaše vnoučata. v litině vaří takové kuchařské celebrity jako například Zdeněk Pohlreich nebo Roman Vaněk z Pražského kulinárního institutu. Je to prostě úplně jiný level vaření a pečení

Promiňte mi tu otázku, ale je vaření a pečení v litině opravdu tak jiné? Můžete být přesnější?

Český smaltTo se nedá slovy popsat, to se prostě jednoduše musí zkusit. Usmažit si v litině křupavý bramborák, řízky, a nebo skvělé ragů podlévané třeba květnatým francouzským vínkem, a další a další pokrmy z jednoho hrnce, či pekáčku…. Naprosto dokonalá je litina na tzv. pomalé pečení při nižších teplotách. Příklad: Dejte o půlnoci do trouby pekáč, nařiďte ji na 8 hodin při 130 stupních a jděte si lehnout.
Ráno vás bude čekat v kuchyni dokonalý germánský zázrak. Ta vůně vás doslova vytáhne z postele. Takhle pomalu se dá upéct kachna, husa, guláš i moravští vrabci …

…jé,  úplně tu vůni cítím. Trh litinového nádobí, a zejména ten internetový, je ale dost nepřehledný. Jak tedy v té džungli nabídek poznáme opravdu kvalitní výrobek z posmaltované šedé litiny?

No právě. Nepoznáte. Ale vážně. Občas to opravdu není lehké. Typickým znakem litiny totiž je, že je těžká, a to v e-shopovém košíčku jaksi nepoznáte. Takže, pokud nepočítám reference o výrobci, celkem spolehlivým ukazatelem kvality je už asi jenom cena. Pokud Vám totiž někdo nabízí smaltované litinové nádobí za pár stovek korun, tak prostě lže a litina není. To výrobně není možné. Tuto cenu nemají mnohdy ani samotné surové odlitky ze slévárny, které se dále u nás ručně zpracovávají a zhodnocují. Uvedu konkrétní příklad. U nás je velmi populární velice levná tzv. česká litina s modrým smaltem, která se prodávala už za starého režimu. Ta ovšem s litinou nemá vůbec nic společného, protože ve skutečnosti je ze silného plechu lisovaného na výrobních linkách. Někdo kdysi v reklamě použil hodně nadsazenou nadsázku, že vlastnosti tohoto plechu jsou srovnatelné s litinou a už to bylo. Ale abychom si rozuměli, my toto nádobí rozhodně nechceme hanět, protože nabízí velice slušný poměr výkonu a ceny Jen nám vadí, když jsme s nim srovnáváni cenově. Protože to je totéž, jako kdybyste chtěli po vamberecké krajkářce, aby prodávala svou ruční práci za ceny solidního pěkného krajkového ubrusu ze supermarketu.

A co jako česká firma Smalt máte nového?

Český smaltJé, toho je opravdu hodně. Máme nové webové stránky www.ceskysmalt.cz, které nám dávají daleko větší možnost komunikovat se zákazníky. Je tu nejen náš celý sortiment nádobí a pečicích forem, ale nedávno jsme na nich spustili i aukce, kde jsou k mání zajímavé neotřelé kousky, které jsme našli v různých bazarech a vetešnictvích, zrenovovali jsme je a nabídli k prodeji.  Na našem facebooku www.facebook.com/ceskysmalt jsme zase zavedli oblíbený Smaltbazárek, kde našim fanouškům pravidelně nabízíme zajímavé výprodejové formy za režijní ceny. Jednu lahůdku chystáme na velikonoce. Když vše dobře dopadne, měli bychom mít limitovanou sérii oboustranných beránků. Jako první se to jako vždy dozvědí naši fanoušci na facebooku. Myslím, že každý, kdo má rád tradice, řemeslo a staré časy, si tu najde svoje.

A když ne v zrovna sortimentu nádobí, tak třeba i v nabídce našich smaltovaných cedulích., které nabízíme v desítkách  tvarů, velikostí, barev a provedení. Od praktických popisných čísel, přes uliční cedule a vývěsní štíty až po milé cedulky jen tak pro radost a pro zasmání.

Další fotografie ke článku V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!:

V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině!
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nádobí, pánve jsou u mne používány. Pánve mám raději než ty s nepřilnavým povrchem, jelikož když jsou rozpálené, nemají kramfleky chybu.
Obrázek uživatelky
profil
Litinové nádobí dlouhodobě používám a nedám na něj dopustitSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ty barevný beránci jsou fakt super. dlouho jsem si velikonoční formu chtěla pořídit. jen si říkám, jak to z toho materiálu půjde vyklopit - nemáte některá zkušenosti ?
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé čtení...mám litinový hrnecSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles