Nádivka patří k velikonočním pokrmům, ale v mnoha domácnostech se stala
nedělním jídlem v každé roční době. Na velikonočním stole by ale neměla
chybět a pro tento sváteční den ji můžete nějak ozvláštnit třeba
jedinečnou chutí, kterou vytvoříte směsí masa, máčením pečiva ve vývaru,
muškátovým květem nebo třeba nejrůznějšími bylinkami.
Použít můžete třeba kontryhel, popenec, pampelišky, kopřivu, pažitku a další různé bylinky, které právě ve velikonočním období najdete všude hojně. V lidových tradicích velikonoční nádivka symbolizuje nový život a naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Do velikonočních nádivek se dříve také běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. K nádivce jsou vhodné různé brambory, špenát, kuřecí maso nebo s knedlíkem a nejrůznějšími omáčkami.
Použít můžete třeba kontryhel, popenec, pampelišky, kopřivu, pažitku a další různé bylinky, které právě ve velikonočním období najdete všude hojně. V lidových tradicích velikonoční nádivka symbolizuje nový život a naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Do velikonočních nádivek se dříve také běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. K nádivce jsou vhodné různé brambory, špenát, kuřecí maso nebo s knedlíkem a nejrůznějšími omáčkami.
Velikonoční nádivka - nejoblíbenější recepty
Velikonoční nádivka - od admin
Žemli nakrájíme na kostičky a zvlhčíme ji vývarem z uzeného masa. Uzené maso nakrájíme na kostky a přidáme k žemlím spolu s nasekanou petrželkou a kopřivami. Osolíme, ochutíme muškátovým květem a pepřem. Celý recept zde: Velikonoční nádivka
Babiččina velikonoční nádivka - od uživatelky Jes
Babiččina velikonoční nádivka - od uživatelky Jes
Rohlíky pokrájíme, dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme asi 10 minut stát. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, rohlíky vymačkáme, vmícháme žloutky, ochutíme muškátovým oříškem. Celý recept zde: Babiččina velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka z uzenin - od uživatelky Curdibilka
Uzené maso uvaříme, necháme vychladnout a naporcujeme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Vejce rozšleháme v mléce, přidáme nakrájené maso a rohlíky. Celý recept zde: Velikonoční nádivka z uzenin
Kopřivová velikonoční nádivka - od uživatelky Martinna14
Uzené maso uvařte doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky nakrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Celý recept zde: Kopřivová velikonoční nádivka
Houbová velikonoční nádivka - od uživatelky Janika026
Očištěné a na plátky nakrájené houby podusíme na 1 lžíci másla 20 minut. Druhou lžíci másla rozetřeme se solí a žloutkem. Celý recept zde: Houbová velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka - můj recept
Já většinou dělám klasickou nádivku a pak přidávám jak se říká co dům dá, proto vám napíši můj základní recept na velikonoční nádivku.
Budete potřebovat asi 100 g rohlíků, 2 vejce, 200 ml mléka, 400 g vařeného uzeného masa, 50 g másla. Na ochucení pak sůl, nové mleté koření, pepř a kopřivu, která by na Velikonoce neměla chybět. Jako první si v míse rozmíchejte vejce s mlékem. Bílek je nejlepší si vyšlehat zvlášť, protože sníh nádivku zjemní a víc nadýchá, poté přidejte vařené, na jemno posekané nebo nakrájené na malé kousíčky uzené vařené maso, sůl a koření. Nakonec zahustíte nadrobno krájenými rohlíky tak, aby nádivka nebyla příliš tuhá a vmíchejte oprané nasekané kopřivy. Nádivku pečte v máslem vymaštěném pekáčku přibližně půl hodiny.
Budete potřebovat asi 100 g rohlíků, 2 vejce, 200 ml mléka, 400 g vařeného uzeného masa, 50 g másla. Na ochucení pak sůl, nové mleté koření, pepř a kopřivu, která by na Velikonoce neměla chybět. Jako první si v míse rozmíchejte vejce s mlékem. Bílek je nejlepší si vyšlehat zvlášť, protože sníh nádivku zjemní a víc nadýchá, poté přidejte vařené, na jemno posekané nebo nakrájené na malé kousíčky uzené vařené maso, sůl a koření. Nakonec zahustíte nadrobno krájenými rohlíky tak, aby nádivka nebyla příliš tuhá a vmíchejte oprané nasekané kopřivy. Nádivku pečte v máslem vymaštěném pekáčku přibližně půl hodiny.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz