Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, jak si připravit nezapomenutelný šálek čaje?

7. 06. 2023 | Škola vaření
Když v roce 1908 vynalézavý obchodník s čajem Thomas Sullivan vytvořil malé hedvábné sáčky, dal pití čaje další významný rozměr. Ačkoli je původně vytvořil jen jako jednorázové sáčky pouze s malou ochutnávkou, mnozí jeho obchodní partneři jejich význam pochopili tak, že si dali celý tento sáček do konvice s horkou vodou. A tak dal Sullivan vzniknout porcovanému sáčkovému čaji, který dnes znají lidé po celém světě.

Ať už preferujete sáčkový čaj nebo sypaný, existují pravidla, která je dobré při jeho přípravě, servírování i konzumaci dodržovat. Pokud mu totiž věnujete trochu péče a pozornosti, stane se z průměrného šálku čaje lahodný nápoj.

Víte, jak si připravit nezapomenutelný šálek čaje?Voda – základ života a čaje


Základ dobrého čaje spočívá ve vodě. Ideální je použít tu filtrovanou, která je zbavená chloru a dalších přísad, které ovlivňují její chuť. Pokud ji zrovna nemáte po ruce, použijte čerstvě natočenou kohoutkovou vodu. Právě čerstvá voda je pro správnou přípravu čaje nezbytností - pamatujete na to, že čím víckrát vodu převaříte, tím horší výsledek bude. Společně s vodou je důležitý i stupeň ohřevu, máte-li možnost, vařte vodu v elektrických rychlovarných konvicích, které jsou vybaveny možností stupňů bodu varu. Ne pro všechny čaje je totiž ideální teplota 100 °C, například zelenému ochucenému čaji stačí pouze 90 °C.


Doporučená teplota pro přípravu čajů:


    • Černé ochucené čaje –  s kardamomem, citronový, jasmínový, s květem pomeranče: ideální teplota 100 °C
    • Zelený ochucený čaj – např. jasmínový: ideální teplota 90 °C
    • Ovocné a bylinné čaje: ideální teplota 100 °C
    • Bílý čaj: ideální teplota 80 °C


Doba louhování


Pokud jste se rozhodli pro porcovaný tedy sáčkový čaj, obecně platí, že černý a zelený čaj (ochucený či neochucený) by se měl louhovat 3 - 5 minut. Doporučuje se vždy řídit pokyny na balení daného čaje. V případě bylinných čajů je obecně doporučováno louhovat je 5 a více minut, aby se uvolnily všechny blahodárné složky.


Pro pití je ideální porcelán či sklo


Celý čajový zážitek samozřejmě podtrhne i to, z jakého šálku či hrnečku se čaj pije. Ideální je zvolit porcelán či sklo. Naopak ne moc vhodné jsou kovové materiály, což platí i pro míchání - pokud mícháte čaj kovovou lžičkou, hned po zamíchání byste ji měli ze šálku či hrnku vytáhnout.

Zdroj, foto: Ahmad Tea
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !