8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, jak si připravit nezapomenutelný šálek čaje?

7. 06. 2023 | Škola vaření
Když v roce 1908 vynalézavý obchodník s čajem Thomas Sullivan vytvořil malé hedvábné sáčky, dal pití čaje další významný rozměr. Ačkoli je původně vytvořil jen jako jednorázové sáčky pouze s malou ochutnávkou, mnozí jeho obchodní partneři jejich význam pochopili tak, že si dali celý tento sáček do konvice s horkou vodou. A tak dal Sullivan vzniknout porcovanému sáčkovému čaji, který dnes znají lidé po celém světě.

Ať už preferujete sáčkový čaj nebo sypaný, existují pravidla, která je dobré při jeho přípravě, servírování i konzumaci dodržovat. Pokud mu totiž věnujete trochu péče a pozornosti, stane se z průměrného šálku čaje lahodný nápoj.

Víte, jak si připravit nezapomenutelný šálek čaje?Voda – základ života a čaje


Základ dobrého čaje spočívá ve vodě. Ideální je použít tu filtrovanou, která je zbavená chloru a dalších přísad, které ovlivňují její chuť. Pokud ji zrovna nemáte po ruce, použijte čerstvě natočenou kohoutkovou vodu. Právě čerstvá voda je pro správnou přípravu čaje nezbytností - pamatujete na to, že čím víckrát vodu převaříte, tím horší výsledek bude. Společně s vodou je důležitý i stupeň ohřevu, máte-li možnost, vařte vodu v elektrických rychlovarných konvicích, které jsou vybaveny možností stupňů bodu varu. Ne pro všechny čaje je totiž ideální teplota 100 °C, například zelenému ochucenému čaji stačí pouze 90 °C.


Doporučená teplota pro přípravu čajů:


    • Černé ochucené čaje –  s kardamomem, citronový, jasmínový, s květem pomeranče: ideální teplota 100 °C
    • Zelený ochucený čaj – např. jasmínový: ideální teplota 90 °C
    • Ovocné a bylinné čaje: ideální teplota 100 °C
    • Bílý čaj: ideální teplota 80 °C


Doba louhování


Pokud jste se rozhodli pro porcovaný tedy sáčkový čaj, obecně platí, že černý a zelený čaj (ochucený či neochucený) by se měl louhovat 3 - 5 minut. Doporučuje se vždy řídit pokyny na balení daného čaje. V případě bylinných čajů je obecně doporučováno louhovat je 5 a více minut, aby se uvolnily všechny blahodárné složky.


Pro pití je ideální porcelán či sklo


Celý čajový zážitek samozřejmě podtrhne i to, z jakého šálku či hrnečku se čaj pije. Ideální je zvolit porcelán či sklo. Naopak ne moc vhodné jsou kovové materiály, což platí i pro míchání - pokud mícháte čaj kovovou lžičkou, hned po zamíchání byste ji měli ze šálku či hrnku vytáhnout.

Zdroj, foto: Ahmad Tea
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles