-Komerční sdělení-
Průměrná roční spotřeba ryb v EU je 22 kg. Jenže každý Čech jich sní pouze 5,7 kg. Máme tak co dohánět! Přitom jsou lehce stravitelné a plné zdraví prospěšných živin. Navíc existuje spousta skvělých receptů. Jako inspiraci pro vás máme hned tři. Vyzkoušejte je a zjistíte, že ryba nemusí být jen smažená s bramborovým salátem!
Filé s quinou a kari
200 g NOWACO Filé porce
200 g quinoi

50 ml bílého vína
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce sójové omáčky
1 lžičku kari koření
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička mletého zázvoru
sůl, cukr, pepř dle chuti
Postup:
Quinou uvaříme podle návodu na obalu. Filé opláchneme a osušíme. Nakrájíme na větší kostky (či necháme v celku), zakápneme citrónovou šťávou a posolíme. Ve woku rozehřejeme olej, přidáme filé, zprudka osmažíme a dáme stranou. Pak v pánvi připravíme směs z bílého vína, sójové omáčky, zázvoru, trochy cukru, kari a pepře. Nakonec přidáme filé a quinou. Jemně promícháme a ihned podáváme.
|
TIP na kvalitní filé: |
800 g NOWACO Filé porce
2 lžíce oleje
40 g másla
1 lžíce solamylu
100 ml bílého vína
250 ml zakysané smetany
250 ml zeleninového vývaru
1 hrst čerstvého kopru
sůl, pepř či cukr na dochucení
brambory
Postup:
Filé osušíme a nasolíme. Ve větší pánvi rozehřejeme olej s máslem. Filé na něm z obou stran zvolna opečeme a přendáme na talíř. Výpek z ryby zalijeme bílým vínem a necháme ho odpařit. Poté přilijeme vývar a krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme solamyl a přidáme ji do pánve. Omáčku za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Na závěr ji ochutíme solí, pepřem a přidáme hrst čerstvého nasekaného kopru. Opečené rybí filé vrátíme do pánve a necháme ho v omáčce prohřát. Rybu s koprovou omáčkou podáváme s brambory upravenými na různé způsoby.
Filé v křupavé chlebové krustě
600 g NOWACO Filé porce
fenyklová semínka
olivový olej, pepř, sůl
Na rajčatovou pastu:
1/2 skleničky nakládaných sušených rajčat
1/2 chilli papričky i s jadérky
1 hrst čerstvých listů bazalky
1 lžíce balzamikového octa
40 g parmazánu
citronová kůra a šťáva z 1/2 citrónu
200 g chleba
1/2 konzervy ančoviček i s olejem
2-3 stroužky česneku
olivový olej, pepř, sůl
Postup:
Filé pokapeme olivovým olejem, okořeníme pepřem, osolíme a posypeme fenyklovými semínky. Vložíme ho do pekáče, dáme do trouby pod gril a grilujeme 10 minut. Pekáč umístíme do spodní části trouby, aby byla spirála grilu co nejdále.
Připravíme si rajčatovou pastu. Půl skleničky nakládaných rajčat i s nálevem dáme do nádoby mixéru, přihodíme půlku chilli papričky, stroužky česneku, hrst listů bazalky, kousky parmazánu, nastrouhanou kůru a šťávu z půlky citrónu, vše ještě zakápneme lžící balzamikového octa a mixujeme na kaši. Rybu vytáhneme z trouby a potřeme připravenou pastou. Maso hojně potřené pastou ještě zasypeme chlebovou strouhankou.
Chléb natrháme a vložíme do nádoby mixéru. Přidáme ančovičky i s olejem, česnek, vše osolíme, okořeníme pepřem a mírně zakápneme olivovým oleje. Rozmixujeme na strouhanku.
Pekáč vložíme opět do trouby, kde filety z tresky ugrilujeme doměkka, což bude trvat zhruba dalších 15 až 20 minut.
Hrajte s námi SUDOKU online !
Jiří Lábus v komedii Milion
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Květina Vánoc - Vánoční hvězda





