Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zařaďte patizon do svého jídelníčku, udělá parádu i zasytí

18. 08. 2020 | Škola vaření
Lehký letní oběd anebo nevšední a jednoduchá příloha, která v parných dnech osvěží i zasytí. Široký výběr zeleniny v prázdninových měsících přímo vybízí k přípravě salátů a jiných pochoutek, které vám v kuchyni nezaberou déle než 30 minut. Obohaťte své recepty o neobvyklé ingredience. Prozradíme, kam vyrazit pro zeleninu a představíme recept na originální zapečený patizon!

Přestože příprava salátů vypadá jednoduše, zdání klame. Nestačí pouze smíchat nakrájenou zeleninu a přidat octovou zálivku. Důležitý je hlavně samotný výběr produktů. Teprve kvalitní suroviny dodají vašemu receptu tu správnou chuť a pozvednou vaše kulinářské dílo na mistrovskou úroveň.

patizonSeznamte se s patizonem!

Třebaže se v kuchyních až tak často nevidí, není patizon nic jiného než odrůda tykve obecné. Ačkoliv pro svůj netypický vzhled sklízí hned několik přezdívek – například „ufo“, má řadu výhod, díky kterým by měl mít místo i ve vašem jídelníčku. Tento druh zeleniny je obzvlášť výživný, chutný a také účinný při redukční dietě.

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10-20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.
A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka.

Náš tip: Zapékaný patizon s parmezánem

Salát v jakékoliv variaci je králem studené kuchyně. Ovšem sám o sobě nemusí k obědu vystačit a je lepší ho doplnit například o zapékaný patizon se slaninou a parmezánem. Kombinací existuje nespočet a záleží jen na vás, jakým druhem salátu tuto nevšední pochutinu zkombinujete.

Ingredience k zapékanému patizonu:
-    3 patizony
-    1 stroužek česneku
-    1 cibule
-    2 rajčata
-    100 g slaniny
-    250 g parmezánu
-    2 vejce
-    bazalka
-    sůl a pepř
-    olivový olej

Patizon rozpůlíme napůl a dužinu vydlabeme lžící. Na pánvi opečeme cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidáme lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu.  Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme a následně přidáme i parmezán s bazalkou. Směsí naplníme vydlabané patizony, které následně polijeme vajíčky a zakápneme olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjeme patisonovou pokličkou a položíme je do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Na posledních 5 minut pokličku odebereme a necháme rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.

Zdroj, foto: BIO
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Už jsem také dělala. Dobré.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles